Fondul Monetar Internaţional a avertizat Germania împotriva măsurilor excesive de consolidare fiscală, ţinând cont de riscurile la adresa creşterii celei mai mari economii europene, care nu este decuplată de restul statelor din zona euro lovite de criză, transmit AP şi Reuters.
FMI a menţinut estimarea privind o creştere a PIB-ului Germaniei de 0,3% în acest an şi de 1,3% anul viitor, salutând uşoara relaxare a politicii fiscale a Berlinului, care va sprijini cererea pe plan intern. În aprilie, Guvernul de la Berlin a estimat că economia va înregistra un avans de 0,5% în 2013 şi de 1,6% în 2014.
‘Va fi important să se evite supraperformanţa fiscală continuă. Politicile macroeconomice vor trebui să sprijine adecvat creşterea economiei germane, ţinând cont de riscurile cu care se confruntă’, se arată în raportul FMI.
De asemenea, FMI a apreciat că ar putea fi necesare politici fiscale proactive, dacă perspectivele de creştere se înrăutăţesc.
Şeful misiunii FMI în Germania, Subir Lall, a declarat că soliditatea economiei sprijină rolul ţării de ‘ancoră de stabilitate’ în Uniunea Europeană.
În iulie, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a avertizat că expansiunea ar putea încetini în următoarele luni, deşi economia germană a înregistrat o creştere solidă în trimestrul doi din 2013, datorită avansului producţiei industriale şi al sectorului construcţiilor.
‘Estimarea privind creşterea solidă a Produsului Intern Brut al Germaniei în acest trimestru, după un început mai slab în 2013 cauzat de vremea dificilă, a fost confirmată de indicatorii actuali. În trimestrul trei din 2013, există semne de încetinire a creşterii’, se arată în buletinul lunar al Bundesbank. Potrivit instituţiei, datele monetare nu arată o creştere a inflaţiei în zona euro deşi şocurile negative ar putea afecta furnizarea de credite şi evoluţia economiilor de la periferia zonei euro.
În perioada ianuarie-martie 2013, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,1%, după o contracţie de 0,7% în ultimele trei luni ale anului trecut. O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutiv de scădere a PIB.
SURSA: Agerpres