Băncile americane implicate în cele mai riscante operaţiuni de creditare ipotecară, factor care a contribuit la declanşarea crizei financiare în 2007, au fost cei mai activi oponenţi ai înăspririi legislaţiei privind creditarea, potrivit unui raport al FMI, citat de Reuters.

Studiul, numit „A Fistful of Dollars: Lobbying and the Financial Crisis”, nu menţionează nume de bănci, însă sugerează că instituţiile care s-au opus cel mai activ modificării legislaţiei creditelor ipotecare sunt cele mai mari instituţii de credit şi case de brokeraj din SUA.

„Creditorii care au făcut cel mai intens lobby asupra acestor probleme au standarde de creditare mai relaxate, din punct de vedere al raportului împrumut-venit (…) şi portofolii care cresc mai rapid”, potrivit studiului.

Analiza este prima care arată cum activităţiile de lobby au contribuit la încurajarea asumării de riscuri excesive pe piaţa ipotecară din SUA, potrivit analiştilor FMI Deniz Igan, Prachi Mishra şi Thierry Tressel.

La peste doi ani de la apariţia celei mai grave crize de după Marea Depresiune din anii ’30, administraţia preşedintelui SUA, Barack Obama, insistă să implementeze legi mai severe pentru sistemul financiar, cu scopul de a descuraja băncile să revină la politica de asumare de riscuri excesive.

Creditorii care au cheltuit milioane de dolari în activităţile de lobby aşteaptă, de asemenea, tratament preferenţial din partea autorităţilor, au indicat analiştii FMI.

„Tratamentul preferenţial ar putea însemna o probabilitate mai mare de a fi salvat de stat, posibil sub condiţii mai puţin severe, în eventualitatea unei crize financiare”, arată studiul.

FMI precizează, totodată, că 16 din cei 20 de creditori cu cele mai mari cheltuieli între anii 2000 şi 2006 pentru activităţile de lobby au primit ajutoare financiare de la guvern.