Potrivit unui raport al Fondul Monetar Internaţional (FMI), băncile din zona euro dispun de suficient capital pentru a face faţă impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19). De asemenea, băncile pot finanţa redresarea economiei, deși fac parte din sectoarele care au fost afectate de criza pandemică.
Potrivit unui raport al Fondul Monetar Internaţional (FMI), băncile din zona euro dispun de suficient capital pentru a face faţă impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19). De asemenea, băncile pot finanţa redresarea economiei, deși fac parte din sectoarele care au fost afectate de criza pandemică, se arată în raportul publicat vineri de FMI, transmite Reuters.
Băncile din zona euro pot face față pandemiei
„Deşi pandemia a diminuat semnificativ capitalul băncilor, rezervele de capital (buffers) sunt suficient de mari pentru a face faţă posibilului impact al crizei. Cu politici adecvate, băncile vor putea sprijini redresarea prin acordarea de noi împrumuturi”, apreciază instituţia financiară internaţională.
Pe baza estimărilor FMI din ianuarie, băncile din cele 19 ţări din zona euro vor rămâne în mare parte puternice la efectele recesiunii din 2020 şi la redresarea parţială din 2021.
„Rata de adecvare a capitalului ar urma să scadă de la 14,7% la 13,10% până la finalul acestui an, dacă sunt menţinute măsurile de sprijin. Nicio bancă nu va încălca reglementările privind cerinţele minime de capital, chiar fără măsurile de sprijin”, se arată în raportul FMI.
Instituţia cu sediul la Washington a subliniat importanţa măsurilor guvernamentale de sprijin pentru bănci, care includ atenuarea reglementărilor privind capitalul, moratoriul privind datoriile, garanţii de credit, granturi, reduceri de taxe şi subvenţionarea salariilor pentru firme.
Băncilor din zona euro ar trebui să li se permită să-şi reconstruiască gradual rezervele de capital, pentru a prezerva capacitatea lor de creditare, iar restricţiile asupra acordării de dividende şi răscumpărării de acţiuni trebuie menţinute până când se consolidează redresarea, conform Fondului Monetar Internaţional (FMI)
„Autorităţile UE trebuie să folosească actualul sistem de teste de stres pentru a evalua necesarul pentru recapitalizarea preventivă a băncilor”, apreciază instituţia financiară internaţională.
Economia mondială își revine
Primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a precizat că sunt semne de redresare, dar că încă există riscuri mari. Mutațiile COVID-19 ar putea afecta acest proces. Acesta a mai declarat că la începutul lunii aprilie FMI îşi va actualiza estimarea actuală privind o creştere a economiei globale de 5,5% în acest an, pentru a reflecta măsurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, dar nu a oferit detalii.
Okamoto şi-a exprimat totodată îngrijorarea referitoare la creşterea divergenţelor între economiile avansate şi pieţele emergente, circa 90 de milioane de oameni coborând sub pragul sărăciei extreme de la debutul pandemiei
Oficialul a spus că China a revenit la creşterea economică anterioară pandemiei, înaintea tuturor economiilor mari, chiar dacă cheltuielile private se află în urma investiţiilor.
FMI prognozează că venitul cumultat pe cap de locuitor în economiile emergente şi în curs de dezvoltate, în perioada 2020-2022, va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge mai mulţi oameni în sărăcie, a spus reprezentantul Fondului.