‘Noi credem că o rată de schimb flotantă este mai bună decât una fixă. Multitudinea actuală a ratelor de schimb în Belarus conduce la tot felul de distorsiuni economice’, a declarat şeful misiunii FMI în Belarus Chris Jarvis.

El a cerut de asemenea Belarusului să ridice ratele dobânzilor la nivelul inflaţiei, care este de aşteptat să atingă 39 la sută până la sfârşitul anului 2011.

Belarus şi FMI au început luni discuţii asupra unui nou program, în scopul de a obţine stabilitate financiară. ‘Am început discuţiile asupra noului program. Avem un drum lung de parcurs. Avem nevoie să discutăm în continuare despre politica macroeconomică în Belarus şi să cădem de acord asupra unor reforme structurale’, a precizat Jarvis.

Potrivit lui Jarvis, noul program va fi elaborat pentru trei ani şi va implica o serie de modificări structurale majore, suma creditului va depinde de balanţa de plăţi şi de alţi factori.

Belarus vrea să obţină până la 8 miliarde de dolari de la FMI pentru a-l ajuta să facă faţă unei crize ce a forţat o devalorizare de 56 la sută a monedei locale.

SURSA: Agerpres