„Am decis să facem o pauză pentru a permite efectuarea unor lucrări tehnice suplimentare”, a declarat FMI într-un comunicat, la încheierea unei misiuni de circa zece zile la Kiev. Funcţionarii FMI au venit în Ucraina pentru a discuta cu guvernul condiţiile plăţii celei de-a treia tranşe a unui împrumut de aproximativ 15 miliarde dolari acordat în iulie 2010. Programată iniţial în martie, această plată nu a putut fi făcută din cauza lipsei unui acord privind chestiunile bugetare.
„Au fost realizate unele progrese”, a remarcat FMI, fără a preciza însă natura „lucrărilor tehnice” de efectuat. Totodată, nu a fost furnizat niciun calendar. „Este de aşteptat ca discuţiile cu privire la politica economică să se reia în viitorul apropiat”, a precizat instituţia.
France Presse aminteşte că în august, premierul Mikola Azarov a declarat că ţara sa nu are nevoie de banii FMI pentru moment, iar în cazul în care ar trebui să apară o astfel de nevoie, guvernul se va conforma cerinţelor instituţiei. FMI s-a confruntat cu probleme similare cu prilejul unui prim împrumut de 16 miliarde de dolari, acordat în noiembrie 2008, a cărui plată a fost oprită după mai puţin de un an, în lipsa unui acord cu echipa prooccidentală aflată la guvernare atunci, asupra chestiunilor bugetare.
Potrivit agenţiei RIA Novosti, un înalt oficial ucrainean a declarat sâmbătă că fondurile bugetare ale ţării nu sunt suficiente pentru a continua plata indemnizaţiilor sociale pentru grupuri eligibile de cetăţeni, printre care veteranii dezastrului nuclear de la Cernobâl şi participanţii la războiul sovietic din Afganistan. Un proiect de lege de anulare a indemnizaţiilor sociale pentru 16 categorii de cetăţeni a fost prezentat parlamentului ucrainean, declanşând un răspuns furios din partea celor afectaţi de reducerile planificate.
„Înţeleg emoţiile oamenilor care şi-au sacrificat sănătatea pentru a proteja ţara”, a declarat Irina Akimova, prim şef-adjunct al administraţiei prezidenţiale din Ucraina, într-un interviu pentru canalul Inter TV, difuzat sâmbătă în cursul dimineţii. „Dar, pe de altă parte, trebuie să înţelegem foarte bine că posibilităţile ţării… sunt limitate”, a continuat ea. „Putem plăti indemnizaţiile sociale din fondurile pe care le avem… Nu putem creşte povara datoriei”, a precizat ea.
RIA Novosti aminteşte că amendamentele care afectează aproximativ 10 milioane de ucraineni au fost aprobate în prima lectură la începutul lunii septembrie, a doua lectură a proiectului de lege, care trebuia să aibă loc la începutul acestei săptămâni, fiind amânată în urma protestelor populare.
Sursa: Agerpres