Cele mai mari nouă bănci cu capital străin au discutat cu FMI, Comisia Europeană şi BNR, la Bruxelles, introducerea unei marje de variaţie de plus/minus 5% a expunerii individuale pe piaţa din România. UPDATE: Băncile străine prezente în România ale căror expuneri au scăzut sub nivelul agreat şi-au luat angajamentul de a completa acest decalaj, însă toate instituţiile de credit au susţinut că este nevoie de instrumente adecvate de investiţii în piaţă, potrivit FMI. Var
Cele mai mari nouă bănci cu capital străin au discutat cu FMI, Comisia Europeană şi BNR, la Bruxelles, introducerea unei marje de variaţie de plus/minus 5% a expunerii individuale pe piaţa din România.
UPDATE: Băncile străine prezente în România ale căror expuneri au scăzut sub nivelul agreat şi-au luat angajamentul de a completa acest decalaj, însă toate instituţiile de credit au susţinut că este nevoie de instrumente adecvate de investiţii în piaţă, potrivit FMI.
Variaţiile în minus ale expunerii unei bănci ar trebui compensate, ulterior, printr-o majorare peste 100% a expunerii, cu un procent similar, pentru ca media să rămână la valoarea iniţială, au declarat pentru Mediafax surse participante la întâlnire.
Şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat că, din analizele sale, reiese că la începutul lunii noiembrie expunerea băncilor-mamă pe România a scăzut cu 2% faţă de nivelul consemnat în luna martie şi că va colabora cu instituţiile de credit internaţionale pentru readucerea nivelului la 100%.
Totalul expunerilor celor nouă bănci care au semnat înţelegerea cu FMI, CE şi BNR se cifrează în prezent la aproape 33 de miliarde euro.
Există deja angajamente ale băncilor cu BNR
Totodată, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus că, deşi expunerea a scăzut cu 2%, comparativ cu nivelul din martie, nu a existat în nici un moment o schimbare de strategie privind o posibilă modificare a angajamentelor asumate.
Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Băncile care au semnat acordurile – Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit – deţin 70% din piaţa din România.
SURSA: Mediafax