"Fiind cea mai mare economie din zona euro, Germania poate avea un rol esenţial în abordarea provocărilor pe care le presupune criza", se arată într-un raport de ţară al organizaţiei financiare internaţionale publicat marţi. Pe măsură ce exporturile cresc din nou, "în Germania există condiţiile pentru o redresare legată de cererea internă", produsă de consum şi investiţii. Potrivit FMI, politica economică a UE ar trebui să permită acordarea de salarii mai mari pentru angajaţii săi. Aceasta corespunde poziţiei Franţei şi criticilor unor ţări din sud în legătură cu economia performantă a Germaniei şi anume faptul că menţine salariile scăzute pentru a spori producţia şi exporturile pe cheltuiala unor state din zona euro mai puţin competitive.
"Privind înainte, o creştere a salariilor şi a preţurilor la active ar face parte din procesul natural de reechilibrare a surselor de dezvoltare. Continuarea acestor evoluţii, aderând la cadrul de politică macroeconomică a Germaniei, va ajuta de asemenea la reducerea corespunzătoare a surplusului de cont curent al Germaniei", a sugerat FMI. Ministrul de finanţe german Wolfgang Schauble a indicat recent că este deschis pentru o creştere a salariilor.
O intensificare a crizei în zona euro ar afecta şi Germania, se menţionează în raport. În timp ce statele din sudul Europei aplică măsuri dure de austeritate, la care FMI face referire ca la "agende pentru reforme structurale ambiţioase", Germania ar trebui să reechilibreze economia pentru a ameliora unele din "dezechilibrele din zona euro".
Creditorul financiar internaţional sugerează că Berlinul ar trebui să accepte o rată a inflaţiei oarecum mai mare care să fie ajustată de Banca Centrală Europeană şi care ar ajuta "economiile de la periferie" – Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda – să iasă din recesiune.
Între timp, agenţia de rating Fitch a anunţat că interesele Germaniei în zona euro sunt atât de crescute încât nici măcar o ieşire a Greciei nu ar provoca o deraiere a monedei unice. "O ieşire a Greciei nu înseamnă sfârşitul euro. Germania mai presupus de toate are un interes fundamental în menţinerea monedei comune", a declarat Paul Taylor, director al Fitch, pentru Der Spiegel.
"Dacă ar fi reintrodusă marca germană, s-ar aprecia considerabil faţă de alte monede. Industriile de export, care sunt motorul economiei germane, ar suferi. Germania nu va tolera aceasta, chiar dacă una sau mai multe ţări părăsesc zona euro", a explicat el.
Aceste declaraţii survin în contextul în care politicieni greci încearcă să formeze un guvern care se opune însă termenilor unui acord ce prevede acordarea sumei de 130 miliarde de euro pentru salvarea ţării de la faliment.
Oficiali germani şi UE au avertizat că programul de austeritate legat de pachetul de asistenţă financiară nu este negociabil, ceea ce face să reapară perspectiva unei ieşiri a Greciei din zona euro.