Măsurile agreate de FMI cu Finanţele pentru atingerea ţintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB în 2010 vizează reducerea cheltuielilor publice cu 2,5% din PIB (aproximativ 3,4 mld. euro), fiind nevoie de progres în ceea ce priveşte Legea Pensiillor şi a Responsabilităţii Fiscale, potrivit FMI.

„Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au ajuns la un acord cu Guvernul la nivel tehnic în ceea ce priveşte conţinutul proiectului de buget pe 2010. Pentru a atinge un deficit bugetar 5,9% din PIB, au fost stabilite măsuri de 2,5 puncte procentuale din PIB, în special pe partea de cheltuieli. Pentru a putea merge înainte, bugetul final va trebui să fie consistent cu parametrii agreaţi. Este de asemenea important să fie realizat progres în următoarele săptămâni în ceea ce priveşte reformele structurale, cum ar fi Legea Pensiilor sau Legea Responsabilităţii Fiscale”, a declarat şeful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

Discuţii tehnice cu efecte financiare

O echipă a FMI s-a aflat în Bucureşti, într-o vizită de trei zile, pentru discuţii tehnice în ceea ce priveşte bugetul pe 2010. Discuţiile, la care au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene, au început luni cu experţii Ministerului Finanţelor şi au viyat pregătirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care va avea loc în luna ianuarie, după formarea unui nou guvern.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

SURSA: Mediafax