Rusia trebuie să fie pregătită să îşi protejeze pieţele de intrările excesive de capital, cu toate că nu este nevoie de măsuri radicale, se arată într-un raport publicat marţi de FMI.

Vicepremierul Igor Şuvalov a declarat, separat, că guvernul ar trebui să relaxeze reglementările pentru investitorii care vor să îşi păstreze fondurile în Rusia mai mult de trei ani.

Raportul cere Rusiei să ia în cosiderare toate măsurile posibile, macroeconomice şi prudenţiale, pentru a preveni intrările excesive de capital.

„Rusia trebuie să aibă o atitudine deschisă faţă de controlul capitalului, cel puţin ca măsură temporară, în cazul în care intrările mari de capital vor pune din nou în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară”, se arată în raport.

Reprezentantul FMI în Rusia, Odd Per Brekk, a precizat totuşi că evoluţia rublei corespunde fundamentelor macroeconomice, astfel încât nu sunt necesare, în prezent, măsuri radicale.

Rubla s-a apreciat la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2008, faţă de euro şi un coş euro-dolar, susţinută de refacerea economiei şi interesul investitorilor pentru pieţele emergente cu randamente ridicate.

SURSA: Mediafax