Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut, luni, statelor din zona euro să finalizeze proiectul uniunii monetare şi să discute o revizuire a tratatelor care reglementează politicile bugetare.

„Guvernele trebuie să ia măsuri decisive pentru a încheia proiectul uniunii monetare”, a indicat Fondul într-un document prezentat, luni, la Bruxelles, miniştrilor de Finanţe din zona euro şi publicat pe site-ul instituţiei.

Criza zonei euro se datorează politicilor fiscale nesustenabile din anumite state, întârzierilor în restructurarea sectorului financiar, progresului insuficient pentru asigurarea flexibilităţii şi disciplinei uniunii monetare, dar şi administrării deficitare a acesteia, se arată în document.

„Cadrul fiscal al zonei euro ar trebui întărit considerabil pentru a ajunge la o responsabilitate fiscală colectivă necesară funcţionării adecvate”, consideră FMI.

Instituţia financiară a criticat deficienţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, care „nu a încurajat statele membre să profite în perioadele favorabile de oportunitatea de a constitui rezerve suficiente şi de a reduce datoria la un nivel prudent.

Pactul prevede limitarea deficitului bugetar la maximul 3% din Produsul Intern Brut.

SURSA: Mediafax