Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a criticat politicile comerciale protecţioniste ale SUA şi a avertizat că norii de deasupra economiei mondiale "devin din ce în ce mai întunecaţi", transmit Xinhua şi Bloomberg.
"Cel mai mare şi mai întunecat nor pe care îl vedem este deteriorarea încrederii, determinată de încercarea de a schimba modul în care operează organizaţiile multilaterale şi funcţionează comerţul şi relaţiile între state", a afirmat luni oficialul FMI, la întâlnirea anuală de la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi lideri ai Băncii Mondiale, Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică, Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi Băncii Africane de Dezvoltare.
FMI se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze un avans de 3,9% în 2018 şi în 2019 – cel mai rapid ritm din 2011 – după o expansiune de 3,8% anul trecut. Dincolo de acest orizont, instituţia financiară este mai pesimistă, previzionând o încetinire a creşterii economiei globale, din cauza majorării ratelor dobânzilor, a atenuării efectelor măsurilor de relaxare fiscală din SUA şi a continuării încetinirii graduale a economiei chineze.
Christine Lagarde a avertizat că: "Norii de la orizont pe care-i semnalam în urmă cu şase luni devin din ce în ce mai întunecaţi, zi după zi", potrivit Agerpres.
Luni, ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a afirmat că ţara sa este dispusă să discute dezechilibrele comerciale globale pentru a rezolva disputa cu Statele Unite, care au impus Uniunii Europene taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a confirmat că intenţionează să adopte din iulie măsuri de retorsiune la decizia SUA de a impunerii acestor taxe vamale.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional a explicat că dificultăţile cu care se confruntă acum comerţul mondial afectează încrederea oamenilor de afaceri şi reprezintă un risc la adresa economiei globale.