”Egiptul va avea nevoie de ajutor financiar care ar putea veni de la partenerii săi din Golf sau, dacă guvernul doreşte, de la FMI ori alte instituţii financiare internaţionale”, a declarat şeful misiunii Fondului în Egipt, Christopher Jarvis. Până anul trecut, FMI a negociat cu autorităţile de la Cairo pentru un împrumut în valoare de 4,8 miliarde de dolari însoţit de reforme economice.
Discuţiile au fost întrerupte însă din cauza instabilităţii care a culminat în iulie cu destituirea preşedintelui Mohamed Morsi şi a determinat noua conducere să apeleze la ţările din Golf. Recent, Arabia Saudită şi-a luat angajamentul să ofere un ajutor de cinci miliarde de dolari autorităţilor instalate de armată, în timp ce Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul au oferit împreună şapte miliarde de dolari.
În pofida acestor fonduri, Egiptul se confruntă în continuare cu ”mari provocări”, printre care o ”creştere economică redusă” şi un şomaj ”prea ridicat”, a subliniat Christopher Jarvis, apreciind situaţia bugetară a ţării ca fiind ”fragilă”. În timp ce ţara se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din luna mai, reprezentantul FMI a lansat din nou un apel autorităţilor de la Cairo să reducă subvenţiile la preţul energiei, care, în opinia lui, au impact negativ asupra bugetului.
”Ar fi preferabil să se demareze reformele cât mai curând posibil, dar procesul va dura mai mulţi ani”, a declarat Jarvis, reafirmând că Fondul este dispus să acorde ajutor Egiptului. (Sursa: Agerpres)