"Credem că, în timp, nivelul contribuţiilor sociale trebuie redus gradual pentru România, pentru că în această clipă are un nivel punitiv, dar poţi face asta doar dacă ai resursele necesare şi dacă ăsta este lucrul cel mai bun de făcut cu banii respectivi", a spus Jeffrey Franks.
Acesta a subliniat că este posibil ca simultan să fie redus CAS-ul, şi să fie introdus un sistem de impozitare progresivă.
"Depinde de numere. Trebuie făcut un calcul tehnic. Trebuie întâi să calculezi câţi bani adiţionali vin din taxarea progresivă şi care sunt resursele din buget. Am avut o poziţie consecventă aici. Aceea că resursele ridicate din sistemul de taxare şi decizia aparţine autorităţilor române. Dacă vor să utilizeze resursele suplimentare pentru a tăia contribuţiile sociale sau să ridice cheltuielile în anumite zone, este decizia lor (n. r. – a Executivului)", a explicat şeful Misiunii FMI în România.
Oficialul a explicat că Fondul nu este împotriva ideii de taxare progresivă, însă aplicare ei depinde de calcule exacte astfel încât să nu fi afectate veniturile bugetare.
"Este o problemă pe care vrem ca autorităţile române să o rezolve, sunt avantaje ale taxei unice, cum are România acum, sunt şi avantaje la taxarea progresivă, aşa cum o au majoritatea statelor din lume. Ştim că asta poate funcţiona. Taxa unică poate fi mai simplă şi mai uşor de administrat. Dar sunt anumite stimulente pe care taxare fixă le are pentru a atrage investiţii.Pe de altă parte, taxarea progresivă are avantajul de a avea efecte mai echitabile asupra distribuţiei veniturilor. Este o chestiune de alegere. Nu văd o problemă cu păstrarea cotei unice şi nu văd o problemă cu o trecere bine gândită la taxarea progresivă. Nu vrei să ai ratele progresive de impozitare atât de mari, încât să devină punitive, descurajatoare faţă de activitatea economică, dar acum majoritatea statelor au taxare progresivă şi funcţionează bine, însă decizia va fi la latitudinea autorităţilor ", a subliniat Jeffrey Franks.