Creşterea de 2,2% prognozată pentru 2014 este identică cu cea inclusă în prognoza de toamnă a FMI şi urmează unui avans de 3,5% înregistrat în 2013, când România a avut una dintre cele mai puternice creşteri economice din Europa.

În schimb, FMI şi-a revizuit în jos estimările privind evoluţia preţurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu 2,2% în 2014, faţă de estimările din toamnă, care vorbeau de o creştere de 2,8%.

În ceea ce priveşte regiunea Europei emergente, în care este inclusă şi România, FMI şi-a îmbunătăţit estimările de creştere până la 2,4% în 2014 şi 2,9% în 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicată în toamna anului trecut. În pofida revizuirii, creşterea economică înregistrată în acest an de Europa emergentă va fi mică decât cea de 2,8% înregistrată anul trecut.

'Creşterea economică a încetinit în Europa emergentă în a doua jumătate a anului trecut, pe măsură ce regiunea a făcut faţă unor ieşiri mari de capital. În pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansată, relansarea ar urma să slăbească uşor în 2014. Fragilităţile din zona euro, unele măsuri domestice de înăsprire a politicii monetare, creşterea volatilităţii de pe pieţele financiare şi creşterea riscurilor geopolitice, ca urmare a evoluţiilor din Ucraina, reprezintă un risc considerabil în jos', potrivit celei mai recente ediţii a raportului World Economic Outlook.

La nivel global, FMI şi-a revizuit uşor în sus estimările privind creşterea economiei în 2014 şi în anul următor. Fondul prognozează că economia globală va creşte cu 3,6% în acest an şi cu 3,9% în 2015, cu 0,1 puncte procentuale mai mult în ambele cazuri decât în precedentele estimări ale sale. AGERPRES