Criza din Grecia ar putea avea un impact major asupra Italiei, deşi riscul propagării este limitat, se arată într-un raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, transmit MarketWatch şi ANSA.
'Evoluţiile negative din Grecia ar putea acea un impact substanţial asupra Italiei din cauza efectelor asupra încrederii investitorilor, deşi expunerea directă este limitată. Riscul propagării efectelor pe termen scurt este de asemenea limitat', apreciază FMI.
Guvernul premierului Matteo Renzi a dat asigurări în mod repetat că Italia nu este în pericol nici chiar în cazul intrării Greciei în incapacitate de plată şi a ieşirii din zona euro (Grexit), deoarece autorităţile de la Roma au adoptat reforme şi beneficiază de programul BCE de achiziţii de obligaţiuni.
Economia Italiei îşi revine gradual în urma recesiunii dar redresarea este fragilă, PIB-ul urmând să înregistreze o creştere de 0,7% în 2015 şi de 1,2% în 2016, estimează FMI.
Organizaţia a lăudat eforturile premierului Matteo Renzi de lansare a unui plan ambiţios de revitalizare a economiei ţării, a sistemului politic şi a îmbunătăţirii eficienţei sectorului public.
Guvernul de la Roma trebuie să adopte 'măsuri pentru întărirea bilanţurilor băncilor şi de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, care să ajute redresarea', se arată în raportul FMI.
Recent, ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, a dat asigurări că Italia nu va călca sub nicio formă pe urmele Greciei, dacă aceasta va părăsi zona euro (Grexit).
'Italia s-a schimbat semnificativ, a revenit pe creştere şi implementează reforme structurale mai mult decât orice alt stat', susţine oficialul italian.
Italia, a treia economie a zonei euro, a ieşit dintr-o recesiune care a durat trei ani, înregistrând un avans de 0,3% în primul trimestru din 2015, după o creştere zero în precedentele trei luni, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (Istat). În ritm anual, PIB-ul a crescut cu 0,1% în perioada ianuarie – martie 2015, primul avans din ultimele 13 trimestre. În ultimele trei luni din 2014, declinul economiei a fost de 0,4%.