Acordarea acestei tranşe, votată de Consiliul de administraţie al FMI, ridică la 8,68 miliarde de euro sumele puse la dispoziţia Dublinului, în cadrul unui împrumut de 22,5 miliarde de euro acordat de către instituţia financiară în decembrie 2010.

În pofida preocupărilor iniţiale în legătură cu dorinţa opoziţiei irlandeze de a se plia recomandărilor FMI, opoziţia s-a conformat însă după ce-a câştigat alegerile legislative în februarie.

”Autorităţile irlandeze au continuat punerea în practică în mod hotărât a programului lor economic”, a afirmat directorul general-adjunct al FMI, Naoyuki Shinohara, potrivit unui comunicat.

El a salutat eforturile de reechilibrare a bugetului confruntat cu un deficit nemaiîntâlnit de 32,4 % în 2010 pentru a salva un sector bancar în derivă şi de a-l aduce la 10,6 % în 2011, potrivit ultimelor proiecţii ale FMI, publicate în luna mai.

”Crearea unui puternic consens în jurul unui plan bugetar pe termen mediu în lunile care vor urma va întări încrederea referitoare la viitorul succes al unei reechilibrări substanţiale a finanţelor publice şi va reduce, pentru gospodării şi întreprinderi, incertitudinile legate de politicile fiscale şi bugetare”, a mai spus Shinohara.

Economia Republicii Irlanda a avut de suferit din cauza derutei marilor bănci ale ţării ca urmare a pariurilor hazardate din domeniul imobiliar. Atacată pe pieţele datoriei publice, ţara a beneficiat de un plan de ajutor internaţional de 85 miliarde de euro.

Pe 21 iulie, liderii ţărilor din Zona euro au anunţat că reduc dobânda de referinţă şi maturitatea la împrumuturile acordate Dublinului, ceea ce FMI a estimat vineri ca fiind ”binevenit”.
SURSA: Agerpres