Visul dolarilor castigati la ruleta occidentala s-a spulberat o data cu semnarea pacii in Iugoslavia. Dupa o perioada de zambete diplomatice, Radu Vasile este din nou luat la intrebari de catre finantatorii de la Washington. Ce se intampla cu Bancorex? Dar cu taxele si impozitele neincasate? De ce nu faceti rost de bani si de la bancile straine?
Ultima intrebare este cu dus si intors, in schimb, primele au raspunsuri greu de ocolit. Actiunile Bancorex, in frunte cu cele cinci SIF-uri, au reusit sa blocheze recuperarea datoriilor prin Agentia de Valorificare a Activelor Bancare. Multe dosare care ard la degete au fost pastrate in banca sub diverse pretexte.
Tot SIF-urile s-au opus transferului de conturi la alte banci, in cazul persoanelor juridice. Bancorex ramane o ghena intunecoasa, unde fojgaie carcalacii.
La bugetul lui Remes, aceeasi vanzoleala de interese ale grupurilor de debitori. In numai cinci luni, deficitul a depasit 60% din cifra convenita cu FMI pentru intregul an. Nu mai sunt bani pentru salarii, nu mai exista fonduri de investitii. Imprumuturile disperate ale trezoreriei de pe piata monetara mentin dobanzile la peste o suta de procente.
Buletinul FMI pentru luna mai confirma derapajul. Inflatia este estimata la 46% in 1999, fata de 35%, cat a fost convenit la negocierile din primavara cu Fondul.
La fiecare runda de negocieri cu FMI, guvernul roman vine cu solutii de compromis, doar-doar va obtine banii fara a taia buba. De aici si intarzierea semnarii acordului. Ca in bancul cu gastele ce tot mor dupa fiecare tratament prescris de veterinar, doctorul FMI isi permite luxul de a negocia variante de tratament pana la iarna. Cu conditia sa mai avem noi gaste pana atunci.