Deşi planul de salvare de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut pentru Grecia este implementat, investitorii se tem în continuare de o intrare în incapacitate de plată a Atenei. Dată fiind această situaţie, Grecia trebuie să continue programul de reforme, a precizat Thomsen.
"Politicile (n.r. – de austeritate) trebuie aplicate aşa cum s-a stabilit. În caz contrar sustenabilitatea datoriei este pusă la îndoială", a declarat reprezentantul FMI pentru cotidianul elen Ethnos. "Datoria Greciei este sustenabilă, dar pe muchie de cuţit", a adăugat el.
Comentariile sale vin în contextul în care vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat că este "extrem de îngrijorat" de criza datoriilor din Grecia. El a spus duminică la BBC că această criză este "extrem de gravă".
Guvernul elen condus de Giorgos Papandreou a adoptat o serie de măsuri de austeritate, printre care majorarea taxelor, reducerea cheltuielilor, privatizări şi concedieri în sectorul public, în schimbul ajutorul din partea FMI şi UE.
Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat duminică, în cadrul unei vizite la Atena, că SUA "susţin cu fermitate determinarea guvernului Papandreou de a face reformele necesare pentru ca Grecia să se aşeze pe baze sănătoase".
Grecia are o datorie de peste 350 de miliarde de euro, iar FMI a atenţionat săptămâna trecută că Atena are nevoie de încă 100 de miliarde de euro, pe lângă împrumutul de anul trecut, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
Statele din zona euro vor avea la 21 iulie un summit special pentru a discuta despre criza datoriilor şi noul ajutor pentru Grecia.
Sursa: Agerpres