FMI susţine că datoriile înregistrate pe plan mondial se ridică la 152 de mii de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât economia globală, stabilind, astfel, un nou record.
FMI afirmă că valorile evidenţiază paradoxul aparent între rata foarte mică a dobânzii impusă de multe bănci centrale care încearcă să încurajeze împrumutul şi să revitalizeze economia şi pericolul nivelului exagerat al datoriilor, informează Financial Times, citat de Mediafax.
Datoria globală a atins un nou record şi creşte, susţine Vitor Gaspar, director în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Deşi FMI nu a cerut plata în avans, cât mai rapidă, a datoriilor, a avertizat că, în unele ţări, nivelul de împrumut al unor companii este prea ridicat. Datoriile private exagerate reprezintă o piedică pentru refacerea economiei globale şi un risc pentru stabilitatea financiară, susţine Gaspar. „Monitorul Financiar arată că creşterile rapide ale datoriilor private sfârşesc, adeseori, în crize financiare. Recesiunile financiare sunt mai lungi şi mai complicate decât cele normale”, adaugă acesta.
Nivelul de împrumut s-a mărit substanţial faţă de creşterea globală din ultimii ani, de la 200% din PIB, în 2002, la 225% anul trecut.
În timp ce două treimi din datorii revin sectorului privat, cererile de împrumut ale guvernului s-au înmulţit după criza financiară.