Negocierile dificile dintre Grecia şi creditorii săi se confruntă cu problema ''finanţării'' ţării, care cere o amânare de doi ani pentru a-şi redresa conturile publice, a indicat joi un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional /FMI/, relatează AFP.
”Trebuie găsit un acord între Grecia şi creditorii săi în ce priveşte condiţiile de finanţare /a ţării/, care să fie compatibile cu un nivel viabil al datoriei”, a declarat Gerry Rice, adăugând că nu există ”un calendar” privind finalizarea discuţiilor.
Guvernul grec a dat asigurări, în două reprize, că a ajuns la un acord cu creditorii săi privind un nou plan de economii de circa 13 miliarde de euro, aceasta fiind o condiţie pentru acordarea unei noi tranşe de ajutor de 31,2 miliarde de euro, vitală pentru finanţele ţării. Dar, de fiecare dată, acordul a fost dezminţit de către creditori, troica FMI-UE-BCE.
”Se pare că progrese importante au fost realizate” în ce priveşte reformele structurale şi bugetare, a recunoscut purtătorul de cuvânt al FMI, reiterând că problema ”finanţării” şi a datoriei ţării rămân în suspensie.
Grecia, care nu mai are acces pe pieţele financiare, a afirmat că vistieria sa va fi în curând goală dacă nu-i va fi acordată noua tranşă de ajutor.
Amânarea de doi ani, până în 2016, ar putea fi acordată ţării pentru a-şi aduce deficitul sub pragul de 3%, dar reprezintă o problemă finanţarea sa pentru această perioadă.
FMI, care a acordat deja un ajutor Greciei până la sfârşitul lui 2016, nu pare dispus să-şi intensifice sprijinul financiar pentru Grecia. ”Nu vom scădea dobânzile” la împrumuturile în curs din Grecia, a indicat joi purtătorul de cuvânt al FMI.
În septembrie, directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, îşi exprima deja îngrijorarea în legătură cu ”gaura de finanţare” a Greciei.
SURSA: Agerpres