Germania ar trebui să stimuleze cererea pe plan intern, pentru a deveni mai puţin dependentă de exporturi şi pentru a asigura rate de creştere mai ridicate, furnizând un impuls pentru alte economii, consideră FMI.

‘Germania şi-a rezolvat problemele legate de şomaj şi de producţie cauzate de criza globală şi este acum într-o poziţie la care majoritatea economiilor avansate pot doar să viseze. Totuşi, actuala rată ridicată de creştere maschează faptul că potenţiala creştere pe termen mediu să rămână la aproximativ 1,25%, Germania poate face mult mai mult’, a explicat Juha Kahkonen, din cadrul departamentului european al FMI.

FMI avertizează că în 2012 creşterea economiei germane ar putea încetini la 2%, măsurile de consolidare fiscală şi încetinirea creşterii comerţului pe plan mondial constituind o frână pentru expansiunea Germaniei.

În concluzie, FMI subliniază ‘importanţa reformelor structurale legate de piaţa muncii, capital şi productivitate, pentru a majora creşterea potenţială pe termen mediu şi cererea pe plan intern’.

Creşterea economiei germane s-a accelerat, în primul trimestru din 2011, la 1,5%, comparativ cu precedentele trei luni, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică.

Cifra anunţată de autorităţile de la Berlin este mai mult decât triplă faţă de avansul de 0,4% înregistrat în trimestrul patru din 2010.

Comparativ cu primul trimestru din 2010, Produsul Intern Brut a crescut cu 4,9%.

Cea mai mare economie din UE şi-a revenit mult mai rapid decât se estima din cea mai gravă recesiune de după cel de al Doilea Război Mondial. Recent, guvernul german şi-a îmbunătăţit estimările privind ritmul de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, la 2,6% faţă de 2,3%, cât estima în luna ianuarie.

SURSA: Agerpres