Într-un discurs ţinut la Bruxelles, în avanpremiera reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, Christine Lagarde a prezentat o viziune mai optimistă cu privire la economia mondială. „Vestea bună este că, după şase ani de creştere dezamăgitoare, economia mondială ia avânt pe măsură ce relansarea ciclică a dus la mai multe locuri de muncă, venituri mai mari şi mai multă prosperitate”, a spus Lagarde. Aceasta a subliniat că perspectivele s-au îmbunătăţit atât pentru economiile avansate cât şi în economiile emergente, care ar urma să fie responsabile în acest an pentru trei sferturi din creşterea economiei mondiale. În schimb, referindu-se la riscurile care planează asupra economiei mondiale, Lagarde a menţionat incertitudinea politică, inclusiv în Europa, şi „sabia protecţionismului care planează asupra comerţului mondial”. 

Potrivit directorului FMI, restricţionarea schimburilor comerciale ar fi o „rană autoprovocată” care ar perturba lanţurile de aprovizionare şi preţurile pentru componente şi bunuri de consum, afectând cel mai mult persoanele sărace. În discursul său, Lagarde nu a făcut nicio referire la agenda comercială „America First” a preşedintelui american Donald Trump, care îşi propune să restricţioneze importurile în SUA, dar a făcut un apel către toate ţările să coopereze pentru a soluţiona disputele comerciale precum reducerea dezechilibrelor externe excesive. „Vedem, cel puţin în unele economii avansate, că există îndoieli cu privire la beneficiile integrării economice, cu privire la arhitectura care a susţinut economia mondială timp de peste şapte decenii”, a declarat Lagarde. 

De asemenea, directorul FMI a reluat apelul către guvernele din întreaga lume pentru ca acestea să utilizeze un mix de politici fiscale şi monetare pentru a impulsiona cererea şi de asemenea să adopte reforme structurale pentru a face economiile mai eficiente. În plus, guvernele trebuie să găsească modalităţi mai bune pentru a-i ajuta pe muncitorii afectaţi de tehnologie şi schimburile comerciale, susţine Lagarde. 

Comentariile lui Christine Lagarde sugerează că FMI ar putea să îşi îmbunătăţească estimările cu privire la economia mondială, ce urmează să fie date publicităţii săptămâna viitoare. În luna ianuarie, FMI prognoza că economia mondială ar urma să crească cu 3,4% în acest an după un avans de 3,1% anul trecut. 

AGERPRES