Fondul Monetar Internaţional (FMI) este satisfăcut de rezultatul discuţiilor de la Bucureşti, a declarat, joi, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
„România s-a încadrat în parametri conveniţi. Nu au fost necesare schimbări mai dure de politici economice”, a subliniat Franks.
Performanţele înregistrate la sfârşitul lunii iulie sunt bune şi România va primi cea de-a şasea tranşă de împrumut de la FMI, a anunţat şeful misiunii Fondului.
La finalul misiunii de evaluare a Acordului cu România, reprezentanţii FMI şi ai CE au anunţat că au ajuns la o concluzie pozitivă şi că măsurile care vor fi luate de autorităţile române ar trebui să fie suficiente pentru a se ajunge la o stare de stabilitate.
Franks a anunţat că pentru anul acesta a fost revizuită în jos creşterea economică, la -1,9%, dar pentru anul viitor se estimează o creştere pozitivă de 1,5-2%.
De asemenea, Laurent Moulin oficial al Comisiei Europene, a declarat că economia România va scădea în acest an cu 1,9%, din cauza cererii interne slabe şi a inundaţiilor, dar PIB-ul va avansa în 2011 cu 1,5% sau chiar mai mult.
Oficialul FMI crede că nu se impune o modificare a politicii monetare. “Trebuie să înţelegem că efectele inflaţionale ale creşterii TVA au un efect temporar. Analizele pe modelele noastre spun că dacă nu există un al doilea val de efecte, atunci situaţia ar putea să se liniştească.
După ce efectele temporare dispar, nu vedem necesitatea unei schimbări a politicii monetare. Dacă apar efecte secundare autorităţile trebuie să se gândească dacă trebuie să ia măsuri sporite pentru a reveni inflaţia acolo unde trebuie să fie. Oricum, toate calculele economice făcute spun că n-ar trebui să avem un al doilea val de efecte”, a spus Franks.
Absorbţia fondurilor europene, prioritate absolută
Reprezentanţii FMI şi CE spun că absorbţia fondurilor europene este foarte importantă. “Absorbţia trebuie să fie o prioritate absolută a României pe următorii doi ani altfel aţi putea arunca la coş banii puşi la dispoziţie de Comisia Europeană, aţi putea risca să lăsaţi la Bruxelles fonduri nefolosite. Noi suntem deschişi către orice iniţiative pentru a spori absorbţia fondurilor europene”, a arătat Franks.
La rândul său, oficialul Comisiei Europene, Laurent Moulin, a arătat că „este nevoie de o listă de priorităţi în ministere şi la nivelul autorităţilor locale pentru a accesa fondurile europene”. „Acest aspect trebuie să fie o prioritate pentru Guvernul Boc”, a mai spus Moulin.
Arieratele rămân o problemă
Şeful delegaţiei FMI a spus că va fi solicitată din nou o derogare pentru ţinta de arierate, dar cu condiţia ca Guvernul să aloce două miliarde lei pentru acoperirea datoriilor.
Programul arieratelor nu a fost respectat în trimestrul al doilea, a spus Jeffrey Franks. Toate ţintele au fost îndeplinite, mai puţin cea de arierate, a mai arătat Franks. El a precizat că s-au făcut progrese în controlul arieratelor la nivelul autorităţilor locale, existând nişte iniţiative în acest sens, totuşi, stocul de arierate nu a scăzut.
„Am vazut progrese la nivelul autorităţilor locale. Aici au fost adoptate măsuri prin care ar trebui să fie stopate noile arierate, însă stocul de arierate nu a scăzut. Înainte de a merge la vot, în 2009, guvernul trebuia să facă o plată de două miliarde lei, în special în sectorul de sănătate”, a spus Franks. El a precizat că există foarte multă îngrijorare în ceea ce priveşte aranjamentele pentru a plăti aceste arierate în sectorul privat şi în sectorul public.
„Am convenit să solicităm din nou o derogare dar, ca precondiţie de intrare în board, am convenit ca Guvernul să aloce două miliarde lei pentru acoperirea arieratelor mai ales în sistemul de sănătate”, a arătat oficialul FMI.
Încheierea cu succes a evaluării şi aprobarea rezultatelor acesteia de către Board-ul FMI din septembrie va permite eliberarea celei de-a şasea tranşe, în valoare de circa 900 milioane euro, din împrumutul total de 12,9 miliarde euro acordat României de FMI, la care se adaugă cinci miliarde euro de la UE, un miliard de euro de la Banca Mondială şi un miliard de euro de la alţi finanţatori internaţionali.
Până în prezent, România a primit aproape 10,7 miliarde euro de la FMI, 2,5 miliarde euro de la UE şi 300 milioane euro de la Banca Mondială.
Nu a fost discutat un nou acord cu FMI
FMI nu a discutat la acest moment cu Guvernul României posibilitatea unui nou program de asistenţă financiară, a spus Jeffrey Franks.
„Este prematur. Dacă Guvernul va considera necesar să facă acest lucru vom discuta la o altă misiune de evaluare”, a arătat Franks.
Oficialul FMI a precizat că discutarea posibilităţii unui nou acord este o decizie a României şi există mai multe motive pentru ca o ţară să facă acest lucru – furnizarea de resurse din partea FMI, consultanţă şi asistenţă tehnică, la care se adaugă percepţia investitorilor străini atunci când există un semnal de aprobare din partea FMI pentru programul economic al ţării respective.