Ucraina va avea nevoie, în cel mai bun caz, de resurse financiare din mediul extern în valoare de trei miliarde de dolari pe lună în anul 2023, însă nevoile ar putea ajunge și la cinci miliarde dacă Federația Rusă va intensifica atacurile, a declarat Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţinaţional (FMI).
Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire de lucru dintre o delegație de specialiști FMI și oficialii ucraineni
Fondul Monetar Internaţional este în strânsă colaborare cu Executivul ucrainean pentru configurarea şi aplicarea politicilor macroeconomice în procesul de reforme necesare viitoarei aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană, precum şi în proiecţiile financiare, a anunțat Kristalina Georgieva, potrivit publicației Reuters.
Săptămâna trecută, la Viena, a avut loc o întâlnire de lucru dintre o delegație de specialiști FMI și oficialii ucraineni. Kristalina Georgieva a anunțat că FMI salută cererea Ucrainei de creare a unui mecanism de coordonare şi asistenţă financiară.
„Am fost parte a soluţiei în etapa de urgenţă şi intenţionăm să fim parte a soluţiei în etapa de relansare”, a declarat Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional.
Nevoile financiare ale Ucrainei vor fi de trei miliarde de dolari pe lună în anul 2023
De asemenea, Directorul FMI a lăudat eforturile liderilor de la Kiev de a continua să gestioneze economia țării şi în această 1perioadă excepţional de dificilă”.
Comunitatea internaţională s-a angajat să livreze 35 de miliarde de dolari cu scopul de a sprijini Ucraina în anul 2022. În același timp, Kristalina Georgieva a estimat că, în cel mai bun caz, nevoile financiare ale Ucrainei vor fi de trei miliarde de dolari pe lună în anul 2023. „Iar în cel mai prost scenariu, dacă bombardamentele devin mai dramatice, ar putea avea nevoie de cinci miliarde de dolari pe lună”, a evidențiat directorul FMI.
La începutul lunii februarie 2022 Rusia a declanșat un război neprovocat față de Ucraina. Campania militară durează mai mult de 8 luni, iar consecințele acesteia au afectat într-o foarte mare măsură economia Ucrainei și domeniile conexe, dar și întreaga activitate a țării. Comunitatea internațională a condamnat războiul purtat de Rusia în Ucraina și a sancționat Moscova pentru acțiunile ostile și ilegale față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.