FMI face loc bancilor

Cabinetul Isarescu s-a vazut parasit de institutiile financiare internationale i chiar prima zi de campanie electorala. Dar aminarea celei de a doua transe de imprumut din acordul stand-by nu l-a impresionat pe Mugur Isarescu. "Prezidentiabilul" si-a gasit din timp sustinere care sa ilocuiasca, la nevoie, FMI si Banca Mondiala. Daca cele doua institutii financiare internationale isi permit o aminare a imprumuturilor pina se limpezesc apele alegerilor generale, nu acelasi lucru se poate spune des

Cabinetul Isarescu s-a vazut parasit de institutiile financiare internationale i chiar prima zi de campanie electorala. Dar aminarea celei de a doua transe de imprumut din acordul stand-by nu l-a impresionat pe Mugur Isarescu. „Prezidentiabilul” si-a gasit din timp sustinere care sa ilocuiasca, la nevoie, FMI si Banca Mondiala.
Daca cele doua institutii financiare internationale isi permit o aminare a imprumuturilor pina se limpezesc apele alegerilor generale, nu acelasi lucru se poate spune despre bancile straine care opereaza acum pe teritoriul Rominiei. Stimulate de „afacerea Transfond”, bancile straine au devenit peste noapte foarte itelegatoare cu statul romin si cu companiile nationale. Fara sa mai solicite dobinzi impovaratoare, patru banci straine si BCR au semnat la iceputul acestei saptamini acordul pentru un credit sindicalizat i valoare de 65 milioane USD, contractat de SNP Petrom, cu o dobinda de numai 2,5% peste Libor. Dintre cele patru banci straine – ING Barings, BRD, ABN Amro si Bank Austria/Creditanstalt – prima este implicata si i a doua emisiune de euroobligatiuni, prin care Rominia spera sa obtina itre 200 si 300 de milioane de euro i prima jumatate a lunii noiembrie.