FMI a sugerat autorităţior române o variantă cu accent pe creşterea veniturilor, prin majorarea TVA şi a cotei unice, dar şi trecerea la impozitarea progresivă, însă anumite reduceri dificile privind cheltuielile ar fi fost luate în calcul în orice scenariu, se arată într-un comunicat al instituţiei.
„Am discutat diferite opţiuni referitoare la mixul adecvat de măsuri care ar fi necesar. FMI a sugerat o opţiune care ar fi pus accentul pe venituri. Între măsurile discutate s-au numărat majorarea TVA şi a taxei unice, dar şi o trecere la o impozitare progresivă”, a spus şeful misiunii de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, citat în comunicat.
Totuşi, din cauza deficitului bugetar, măsuri de reducere a cheltuielilor ar fi fost necesare în orice scenariu.
„Având în vedere deficitul bugetar, anumite reduceri dificile de cheltuieli ar fi fost necesare în orice situaţie avută în vedere”, a afirmat Franks.
Autoritătile române şi Fondul sunt în totalitate de accord în privinţa necesităţii unor măsuri de corecţie pentru abordarea situaţiei economice dificile care afecteaza Romania, se notează în comunicat.
„Opţiunea guvernului român se concentreaza mai ales pe renunţarea la ceea ce consideră a fi creşteri nesustenabile ale cheltuielilor din ultimii ani”, a spus oficialul FMI.
Fondul menţionează că decizia în privinţa măsurilor de urmat aparţine Guvernului şi este de accord că alegerea Executivului va asigura menţinerea deficitului în limite adecvate în anul 2010, se mai arată în comunicatul instituţiei.
SURSA: Mediafax