Șeful misiunii Comisiei Europene pentru România, Istvan Szekely a declarat că România se află pe calea cea bună, că s-au făcut progrese semnificative. ”După doi ani, economia se întoarce la creștere, determinată de un an agricol foarte bun și exporturi. Creșterea internă este motorul de creștere”, a declarat acesta.  ”Obiectivul guvernului este de a abosorbi 6 miliarde de euro fonduri europene. Dacă acest lucru se face,  va contribui la sporirea veniturilor”, a adăugat acesta.
Potrivit raportului prezentat de Szekely, execuția bugetară indică un deficit de 4,4% din PIB. ”Bugetul pe 2012 este într-o formă bună, șansele să fie executat integral sunt foarte mari. Nu considerăm că există probleme pentru îndeplinirea țintelor pentru venituri. Cifrele pe ianuarie arată destul de bine, în concordanță cu planurile”, a declarat oficialul. Potrivit acestuia, guvernul are o capacitate puternică de control al bugetului.
Szeckely a afirmat că inflația a scăzut la 3,1% în decembrie și se pare că se va menține în limitele acestea. Oficialul a făcut referire și la bănci. ”Credibilitatea în materie de politici bancare s-a îmbunătățit. Băncile române continuă să fie bine provizionate și au o calitate bună a capitalului în comparație cu altele din Europa”, a mai spus oficialul. 
”Ne îngrijorează PNDI”
Nu toate au fost bune și frumoase pentru delegația FMI. Szeckely și-a manifestat îngrijorarea cu privire la evoluția programului național de dezvoltare al infrastructurii (PNDI). ”Proiectelepe pe PNDI ar trebui să fie incluse în planurile pe termen mediu. Acestea s-ar putea transforma într-o problemă dacă nu se rezolvă de la început”, a declarat oficialul.
Deși subiectul gazelor naturale va fi discutat la următoarea vizită a delegației în România, Szeckely a menționat că e nevoie de investiții și restructurare în domeniul energiei. ”Se vor elimina prețurile reglementate la consumatorii casnici și necasnici începând cu 2012”, a conchis acesta.
”Reformele întreprinse au creat stabilitate”

Vorbele bune la adresa reformelor și pașilor făcuți de România s-au găsit și în discursul lui Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI în România. ”Toate țintele au fost împlinite și am ajuns la un acord privind politicile necesare. De la ultima noastră vizită, evoluțiile macroeconomice au fost mai bune”, spune acesta.  ”Anticipăm că în 2011, creșterea a fost de 2,5%, mai mult decât anticipasem anterior. Situația s-a deteriorat în Europa, se anticipează că zona euro va intra în recesiune, fapt ce se va propaga și asupra României”, a adăugat acesta.
Franks a spus că politicile de ajustare vor continua, iar pentru 2012, se așteaptă pentru România o creștere de 1,5-2% , peste media Uniunii Europene.  ”Pentru această creștere este nevoie de o mai bună absorbție a fonduruilor europene și  consum”, explică Franks.

Acesta a menționat că inflația a scăzut și că se așteaptă să se mențină în intervalul țintit de BNR în 2012, fapt ce asigură credibilitatea băncii centrale. ”Eforturile României își arată roadele.  Reformele întreprinse au creat stabilitate”, a declarat Franks.

”Nu e de ajuns”

Au venit însă mustrări și de la șeful misiunii. Acesta a spus că guvernul trebuie să continue eforturile de a impulsiona investițiile publice, în special, prin absorbția fondurilor europene. ”Se pare că există unele progrese, că a crescut gradul de absorbție cu peste 6%,  dar România mai are încă mult”, a spus Franks.

Cei de la FMI au adus în discuție și sistemul sanitar, meționând că sunt conștienți cu privire la ultimele propuneri pe legea sănătății. ”Trebuie să fiu clar. Sistemul sanitar e defect și nu mai poate continua fără reforme semnificative. Eficiența și organizarea sistemului sunt deficiente. Autoritățile au luat unele măsuri de urgență, astfel că am convenit că trebuie să se acorde timp pentru o dezbatere completă asupra reformei”, a spus Franks.
Nu în ultimul rând, Franks a făcut referire la arierate și eliminarea celor care continuă să apară. ” Aici avem vești bune.  Există loc pentru scurtarea perioadei de timp după ce facturile devin scadente. Provocărilor sunt mai mari la întreprinderrile de stat unde autoritățile au câștigat teren. Aceste facturi neplătite sunt o piedică în calea creșterii”, a spus reprezentantul FMI.