«Suntem îngrijorați de absorbția scăzută a fondurilor UE. Nu vă puteți permite să pierdeți 17% din PIB», afirmă Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI în România. Abia după aceste îndemnuri, Guvernul a constatat că, într-adevăr, există disfuncționalități în mecanismul de accesare a finanțărilor nerambursabile și a decis să constituie un…comitet interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare.
Cine are nevoie de infrastructură pentru transport?
Deși beneficiază de cea mai mare sumă alocată României de la bugetul UE, prin intermediul instrumentelor structurale, respectiv 24% din valoarea totală a fondurilor structurale și de coeziune, proiectele de transport nu par să reprezinte o prioritate pentru țara noastră, care are doar vreo 300 de km de autostradă. Drept dovadă stă faptul că gradul de absorbție în acest sector n-a urcat mai sus de 1,85%, pentru intervalul 1 ianuarie 2007 – 30 septembrie 2010, conform datelor Autorității pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.
Altfel spus, am reușit să utilizăm doar cu puțin peste 37 de milioane de euro, din alocația de peste două miliarde de euro. În schimb, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a anunțat realizarea mai multor lucrări cu bani de la bugetul de stat.
De menționat că principalii beneficiari ai Programului Operațional Sectorial „Transport“ sunt administraţiile naţionale ale infrastructurilor de transport feroviare, rutiere şi navale, precum şi administraţiile naţionale şi regionale ale infrastructurii aeroportuare.
În urmă cu aproape un an, premierul Boc vorbea de investiții ale statului în lucrări de infrastructură, ca o soluție anticriză, pentru stimularea economiei și reducerea șomajului.
Proiectele regionale au avut succes
Programul Operațional Regional a reușit să absorbă cel mai bine banii comunitari, înregistrând un procentaj de 24,4%. Valoarea totală a plăților era, la sfârșitul lui septembrie, de circa 430 de milioane de euro. Din cele aproximativ 7.000 de proiecte depuse, 2.000 au fost respinse și 1.000 aprobate, restul fiind în curs de evaluare.
De la începutul lui 2007 până la 29 octombrie 2010, în cadrul celor șapte programe operaționale sectoriale, fuseseră depuse 22.890 proiecte, din care 5.983 sunt aprobate, iar pentru 4.318 proiecte au fost semnate deja contractele sau deciziile de finanțare. Valoarea totală a plăților către beneficiari, efectuate până la aceeași dată, însumează mai mult de 5,8 miliarde de lei, respectiv 1,38 miliarde de euro.
FMI îi flutură Guvernului fondurile UE neaccesate
10 noiembrie 2010, 08:19
Ultima modificare în 10 noiembrie 2010, 10:19
După ultima evaluare a situației economiei românești, atât reprezentanții Comisiei Europene, cât și cei ai FMI au recomandat autorităților de la București să stimuleze absorbția fondurilor comunitare.
Etichete: fonduri,
fonduri coeziune,
fonduri de împrumutat,
fonduri europene
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook