Discuţiile se vor concentra pe evoluţiile din jurul proiectului de buget pe 2012, a precizat anterior reprezentantul FMI la Budapesta, Iryna Ivaschenko. ‘Deşi această vizită informală nu face parte din negocierile oficiale cu privire la un posibil acord de asistenţă cu FMI şi CE, va ajuta totuşi la pregătirea acestor discuţii, care vor începe anul viitor’, a declarat Iryna Ivaschenko.

Pe fondul adâncirii crizei datoriilor din zona euro, guvernul ungar a comunicat FMI luna trecută că are intenţia de a semna un nou acord de cooperare. Ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, a subliniat atunci că noul acord cu FMI va fi diferit de cel semnat de precedentul guvern în 2008, scopul său urmând să asigure creşterea economică.

În 2008, Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a beneficiat de un plan de ajutor în valoare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, UE şi Băncii Mondiale. Însă la venirea sa la putere în 2010, premierul Viktor Orban a încetat colaborarea cu FMI, apreciind că Ungaria se poate finanţa singură de pe piaţă.