Închiderea parţială a agenţiilor federale americane a avut până acum doar un impact 'benign' asupra pieţelor financiare însă pe termen lung ar putea conduce la o reducere a creditului din cauza incertitudinii pe care o generează, a declarat miercuri un responsabil de la Fondul Monetar Internaţional, informează AFP.
‘Până acum paralizarea bugetară (shutdown) a fost una benignă iar efectele pe pieţele financiare au fost relativ reduse’, a declarat Laura Kodres, directoarea adjunctă a departamentului pentru pieţe financiare de la FMI.
Bursele din întreaga lume au avut reacţii modeste la anunţul privind închiderea parţială a serviciilor publice în SUA din cauza lipsei unui acord între republicani şi democraţi cu privire la bugetul american.
Cu toate acestea, responsabilul Fondului a atras atenţia asupra ‘incertitudini’ pe care această paralizie o aruncă asupra economiei americane. ‘De fiecare dată când are loc o creştere a incertitudinii aceasta poate avea un efect asupra cererii de credit şi, posibil, asupra ofertei de credit’, a declarat Laura Kodres. Potrivit acesteia, gospodăriile şi companiile ar urma să-şi reducă cererea de credit din cauza incertitudinilor cu privire la viitor, ceea ce ar putea avea consecinţe asupra activităţii economice şi consumului. De asemenea, băncile ar putea avea dificultăţi în a-şi menţine oferta de credit, a adăugat Kodres.
La rândul său preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a estimat că dacă paralizia guvernamentale din SUA se va prelungi acest lucru ar reprezenta un risc atât pentru SUA cât şi pentru întreaga lume
Majoritatea experţilor estimează că închiderea parţială a agenţiilor federale americane ar putea şterge câteva zecimale din avansul înregistrat de PIB-ul SUA în trimestrul al treilea, fiind mai preocupaţi de posibila intrare în incapacitate de plată a SUA, în cazul în care Congresul nu va majora plafonul datoriei publice până la data de 17 octombrie.
Statul federal american a intrat marţi dimineaţă în şomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres. În pofida negocierilor intense între Senat, dominat de majoritatea democrată, şi Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, nu a putut fi adoptat la timp niciun proiect de lege de finanţare pentru exerciţiul bugetar 2014, care a început marţi la ora locală 00.00 (04.00 GMT).
Sursa: Agerpres