Fondul Monetar Internaţional nu oferă numai împrumuri statelor a căror economie se află în dificultate, ci şi recomandări pentru ca aceste economii să iasă din criză. Astfel, în ultimele două zile, Ungaria, Austria şi România au primit din partea fondului, câteva sfaturi pentru ca gestionarea crizei să se facă mai eficient.

Sfaturi pentru Ungaria

Autorităţile din Ungaria trebuie să consolideze sistemul de control al băncilor, pentru ca supravegherea să fie mai eficientă, a declarat reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Budapesta, Iryna Ivaschenko, citată de Wall Street Journal.

„Sperăm ca actuala politică fiscală să fie menţinută, ceea ce va permite scăderea ratelor dobânzilor”, a afirmat Ivaschenko.

Ungaria a implementat recent o politică fiscală strictă care va ajuta la reducerea ratelor dobânzilor, permiţându-i, totodată, să acceseze următoarea tranşă din împrumutul de 25 miliarde de dolari acordat de FMI.

Ministrul Finanţelor, Peter Oszko, a indicat că băncile au, încă, nevoie de reglementări mai ferme, însă acţiunile premergătoare implementării unor măsuri de reducere a dezechilibrelor economice au fost finalizate.

„Sistemul bancar are nevoie de legi mai ferme, în special în domeniul supravegherii, pentru a spori gradul de independenţă şi puterea sistemului de control”, a spus Oszko.

Ungaria, afectată grav de criza financiară globală, din cauza datoriei externe mari şi a politicii fiscale slabe, a fost anul trecut primul stat european care a cerut ajutorul FMI.

Sfaturi pentru Austria

Economia austriacă va reveni pe creştere în 2010, iar autorităţile ar trebui să pregătească deja planuri pentru a reduce datoriile odată cu începutul recuperării, a anunţat Fondul Monetar Internaţional, citat de Mediafax.

Nivelul datoriilor ar trebui adus pe o pantă descendentă „pentru a se potrivi costurilor îmbătrânirii populaţiei”, se arată într-un comunicat al FMI, emis la finalul uneia din consultările obşnuite ale Austriei cu Fondul.

„Directorii (FMI – n.r.) au încurajat autorităţile să lucreze din timp la un acord asupra planurilor de consolidare fiscală, astfel încât implementarea acestuia să poată începe odată cu recuperarea economiei”, a afirmat instituţia.

Ministerul Economiei de la Viena se aşteaptă la o contracţie economică de 2,2-2,7% în 2009, inferioară estimării de 4% a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Sfaturi pentru România

Recomandările Fondului pentru România sunt direcţionate în zona reducerii cheltuielilor bugetare, dar şi pe reducerea presiunilor inflaţioniste şi îmbunătăţirea politicilor financiare.

„Programul revizuit se focusează pe măsuri care ar asigura reduceri permanente în cheltuielile curente, dar prezervând în acelaşi timp cheltuielile nete sociale şi de capital. Însă, reducerile avute în vedere vor necesita reforme adiţionale pentru a îmbunătăţi controlul în zonele care prezintă cel mai ridicat risc fiscal – incluzând angajamentele de cheltuieli, reforma pensiilor, obligaţii contingente şi entităţi publice din afara guvernului central – şi sunt cruciale”, a declarat, într-un comunicat al FMI, John Lipsky, first deputy managing director în cadrul Fondului.

„O îmbunătăţire a pieţelor financiare şi o reducere a inflaţiei ar putea aloca spaţiu pentru relaxări ulterioare, dar o abordare prudentă este garantată, dat fiind faptul că ratele înalte ale inflaţiei rămân vulnerabilităţi la presiunile externe. Politicile financiare rămân potrivite pentru a atenua provocările crizei, însă va fi nevoie de vigilenţă în continuare pentru a putea răspunde la unele semne de stres în sistemul bancar, în special deteriorarea calităţii activelor care ar putea fi aşteptată ca un rezultat al continuării slăbirii economiei”, a conchis Lipsky.