O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din Republica Moldova pentru un acord de împrumut în valoare de 588 milioane de dolari, pe o perioadă de trei ani, a anunţat, miercuri, Fondul. Acordul vizează acordarea unui împrumut de 369,9 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), în valoare de 588 de milioane de dolari, şi ar putea fi aprobat de conducerea FMI în ianuarie 2010, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare inte
O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din Republica Moldova pentru un acord de împrumut în valoare de 588 milioane de dolari, pe o perioadă de trei ani, a anunţat, miercuri, Fondul.
Acordul vizează acordarea unui împrumut de 369,9 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), în valoare de 588 de milioane de dolari, şi ar putea fi aprobat de conducerea FMI în ianuarie 2010, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare internaţionale.
DST este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un dolar este echivalent, în prezent, cu 0,630079 DST, potrivit site-ului FMI.
În plus, Moldova va putea folosi DST-urile alocate de FMI în august şi septembrie, parte a unui program de alocare care a inclus toate statele membre, pentru a-şi acoperi nevoile imediate de finanţare.
Efectele crizei în Republica Moldova
Economia Moldovei a fost afectată grav de recesiunea internaţională. Cererea scăzută din partea partenerilor comerciali a condus la declinul exporturilor şi al remiterilor monetare, în timp ce investiţiile străine directe au înregistrat o evoluţie negativă.
În prima jumătate din 2009, Produsul Intern Brut s-a contractat cu 8%, iar exporturile au scăzut cu 36%.
Totodată, sărăcia şi şomajul sunt în creştere, potrivit comunicatului Fondului.
Obiectivele FMI
Obiectivele principale ale programului convenit cu FMI sunt susţinerea stabilizării macroeconomice, recuperarea economică şi majorarea cheltuielilor sociale pentru a proteja categoriile sărace ale populaţiei în perioada 2010-2012.
Şeful misiunii FMI la Chişinău, Nikolai Gueorguiev, a apreciat ca pozitiv angajamentul guvernului pentru restabilirea sustenabilităţii fiscale a ţării, menţinerea stabilităţii financiare şi susţinerea creşterii bazate pe investiţii.
Noul acord cu Fondul va urma programului de trei ani privind reducerea sărăciei şi creşterea economică, aprobat de conducerea FMI în mai 2006 şi încheiat în mai 2009.