Fondul Monetar Internaţional a aprobat un împrumut de 574 de mil.dolari pentru Republica Moldova, pentru a ajuta această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, să depăşească grava criză economică în care se află.Acest împrumut a fost votat de cea mai înaltă instanţă de decizie a Fondului, consiliul de administraţie, a anunţat instituţia într-un comunicat, preluat de Mediafax. Împrumutul este structurat în două părţi, una deblocată în cadrul unei procedur
Fondul Monetar Internaţional a aprobat un împrumut de 574 de mil.dolari pentru Republica Moldova, pentru a ajuta această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa, să depăşească grava criză economică în care se află.
Acest împrumut a fost votat de cea mai înaltă instanţă de decizie a Fondului, consiliul de administraţie, a anunţat instituţia într-un comunicat, preluat de Mediafax.
Împrumutul este structurat în două părţi, una deblocată în cadrul unei proceduri rezervate statelor membre cele mai sărace, fără dobândă până la sfârşitul lui 2011, şi cealaltă cu o dobândă mică, dar care prevede o perioadă de patru ani şi jumătate fără rambursare.
Acest ajutor trebuie „să susţină programul economic al ţării, care încearcă să restaureze viabilitatea bugetului său şi a poziţiei sale externe, să îşi conserve stabilitatea financiară, să reducă sărăcia şi să ridice creşterea”, a precizat FMI.
Deficitul bugetar, eterna problemă
Negocierile dintre Moldova şi FMI au început în luna octombrie a anului trecut dar, la fel ca şi în România, fragila stabilitate politică, inclusiv faptul că încă nu a fost ales un preşedinte, au întârziat luarea unei decizii.
Ministrul Finanţelor de la Chişinău, Veaceslav Negruţă, declara, la acea dată, că Moldova nu poate ieşi din criză dacă nu creşte deficitul bugetar, ca replică la condiţiile impuse, în general, de FMI, de reducere a cheltuielilor publice.
„Acum nu putem discuta despre condiţii ci despre viziunea pe care o are Republica Moldova. Moldova pur şi simplu trebuie să explice poziţia faţă de FMI şi cred că vom reuşi să explicăm câteva elemente cheie şi anume: Republica Moldova, ca şi toate ţările, poate ieşi din criză prin creşterea deficitului bugetar, adică statul, împrumutându-se, îşi onorează obligaţiile sale financiare faţă de bugetari”, susţine Veaceslav Negruţă.
Printre cele mai sărace ţări din lume
Împrumutul de la FMI nu este deloc simbolic, deşi suma ar putea părea mică raportată, de exemplu, la cele 20 de miliarde de euro împrumutate de România de la FMI şi Comisia Europeană.
Mai exact, cele aproape 600 de milioane de dolari reprezintă jumătate din cele 1,2 miliarde dolari cât este bugetul pe 2010 al Republicii Moldova
Starea de sărăcie determinată şi de criza economică este reflectată inclusiv de ultimele date oficiale disponibile privind Produsul Intern Brut. Potrivit Biroului Naţional de Statistică de la Chişinău, în perioada ianuarie-septembrie 2009 Produsul Intern Brut în valoare nominală a fos de 44,166 miliarde MDL, (3,511 mld USD), a fost în scădere, în termeni reali, cu 7,7% comparativ cu ianuarie-septembrie 2008.
Analiza factorilor care au contribuit la scăderea produsului intern brut pe categorii de resurse evidenţiază contribuţia dominantă a industriei (-3,4%), a construcţiilor (-2,0%), a transporturilor şi comunicaţiilor (-1,9%) şi a impozitelor pe produse (-1,5%).