Inflația este pe un trend descendent la nivel global

În prezent, Kristalina Georgieva se declară îngrijorată de diferenţele de performanţă economică dintre state, motiv pentru care a atras atenţia asupra necesităţii consolidării mecanismului de siguranţă financiar global, inclusiv revizuirea resurselor FMI, un element critic pentru asigurarea predictibilităţii capacităţii instituţiei financiare.

„Perspectivele de creştere pe termen mediu rămân fragile. În sfârşit, inflaţia este pe un trend descendent, deşi inflaţia de bază rămâne ridicată, în pofida înăspririi semnificative a politicii monetare. Totuşi, inflaţia ar putea rămâne mai mult timp la un nivel mai ridicat şi ar putea necesita o înăsprire suplimentară a politicii monetare.

Deşi se observă progrese, sarcina noastră nu este încă încheiată – actuala politică monetară trebuie menţinută. O celebrare prematură poate schimba câştigurile obţinute greu în procesul de dezinflaţie. Reducerea inflaţiei este o prioritate pentru ţări, alături de eforturi ca reconstruirea rezervei fiscale (buffers) şi reforme care să sprijine creşterea economiei.

Pentru a sprijini aceste reforme, FMI îşi va extinde activitatea în vederea mobilizării resurselor interne, sprijinirea pieţelor de capital şi îmbunătăţirea mediului pentru investiţiile private – atât interne, cât şi externe”, a declarat, marți, Kristalina Georgieva în cadrul reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din statele membre ale G20, eveniment care se desfăşoară la Gandhinagar, India, potrivit agenției de presă Reuters.

Economia mondială ar putea crește cu aproximativ 3% în următorii cinci ani

Vă amintim că, marțea trecută, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a spus că se aşteaptă la o creştere anuală a economiei mondiale de aproximativ 3% în următorii cinci ani, mult sub mediile istorice de circa 3,8%, ceea ce ar putea pune presiune asupra fluxurilor de capital.

Recent, FMI şi-a revizuit uşor estimările referitoare la evoluţia economiei mondiale din acest an. Scenariul de bază este că, după o creştere de 3,4% în 2022, avansul economiei mondiale va încetini la 2,8% în 2023, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât prognoza din ianuarie 2023, urmând a creşte de 3% în 2024.

„Guvernele, în special în ţările emergente, vor trebui să înăsprească politica fiscală pentru a ţine sub control nivelul datoriei şi pentru a ajuta inflaţia. Ele se vor confrunta de asemenea cu o înăsprire suplimentară a condiţiilor financiare deoarece inflaţia persistă şi ar putea exista un impact asupra fluxurilor de capital”, a precizat Kristalina Georgieva, potrivit sursei citate anterior.