Fondul Monetar Internaţional a recomandat, miercuri, Japoniei, să înceapă în 2011 reducerea datoriei publice uriaşe, echivalentă cu de peste două ori Produsul Intern Brut (PIB) şi care se amplifică de la an la an, transmite AFP.

„Credem că a devenit esenţial ca în Japonia să aibă loc ajustări bugetare. Astfel de măsuri trebuie să înceapă în 2011”, a declarat la Tokyo James Gordon, reprezentant al Fondului în regiunea Asia-Pacific.

FMI recomandă în principal o majorare treptată a taxei pe consum (echivalentă cu taxa pe valoarea adăugată), în prezent de 5%, nivelul cu mult mai mic decât cel din majoritatea statelor dezvoltate.

Guvernul japonez de centru-dreapta este reticent la astfel de măsuri nepopulare, considerând că deocamdată este oportun să reducă cheltuielile neesenţiale.

Gordon a făcut declaraţiile după o întâlnire a unor reprezentanţi ai FMI, între care şi directorul adjunct John Lipsky, cu membri ai guvernului japonez, ai Băncii Japoniei şi ai sectorului privat nipon.

Circa 95% din datoriile Japoniei sunt deţinute de instituţii financiare, companii şi persoane fizice din această ţară, ceea ce reduce riscurile de intrare în incapacitate de plată a ţării.