Liderii celor mai puternice economii emergente vor să deţină o mai mare putere de vot în cadrul Fondului Monetar Internaţional, în caz contrar ei ameninţând că vor suspenda finanțările suplimentare solicitate de Fond, pentru a combate criza datoriilor suverane.
În cadrul unei reuniuni ce a avut loc în India, șefii de stat din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud și-au exprimat frustrarea față de ritmul prea lent al reformelor din cadrul creditorului multilateral cu sediul central în Washington, dominat de-a lungul timpului de Europa și Statele Unite,
Într-o declaraţie comună, așa-numitele țări BRICS, care reprezintă 45% din populația globului și un sfert din economia globală (13.500 de miliarde de dolari), au declarat că este nevoie ca puterea vocii lor să fie sporită în cadrul FMI, la fel şi nivelul de reprezentare a țărilor emergente și în curs de dezvoltare. "Am subliniat ca efortul continuu de a creşte capacitatea de creditare a FMI va avea succes numai dacă există încrederea că toţi membrii instituţiei se vor angaja cu adevărat să pună în aplicare reforma din 2010. Acţionarii Fondului au convenit în 2010 să transfere mai multă putere de vot naţiunilor din pieţele emergente, dar SUA nu a aprobat încă această legislaţie", se arată în declaraţia comună citată de Financial Times.
Liderii BRICS au criticat şi țările occidentale pentru incompetența în gestionarea economiei globale în urma crizei financiare.
Dilma Rousseff, președintele Braziliei, a acuzat țările occidentale de provocarea unui „tsunami monetar” prin adoptarea unor politici monetare expansioniste agresive precum reducerea dobânzii cheie, politici care au dus la scăderea competitivităţii globale a economiilor emergente. "Această criză a început în lumea dezvoltată şi problemele nu se vor soluţiona cu măsuri de austeritate, consolidare fiscală şi să nu mai vorbim de măsurile de relaxare cantitativă, care au declanşat ceea ce poate fi descris doar ca un tsunami monetar", a declarat Rousseff.