Anul acesta economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,4%, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,6%, estimează FMI. Ambele proiecţii sunt mai ridicate decât avansul de 3,1% previzionat pentru anul trecut, cel mai slab ritm de creştere de la criza din 2008 – 2009. 

FMI apreciază că perspectivele pentru economiile dezvoltate s-au îmbunătăţit, reflectând activitatea mai solidă din SUA, din semestrul doi al anului trecut, precum şi măsurile de stimulare fiscală anunţate de preşedintele ales Donald Trump. 

Şi statele emergente şi cele în curs de dezvoltare vor înregistra o redresare a creşterii în 2017-2018, stimulând avansul economiei mondiale, previzionează instituţia financiară internaţională. 

"Performanţa economică mult mai bună pe care o aşteptăm anul acesta şi anul viitor vine în urma îmbunătăţirii înregistrate în unele economii emergente importante şi în unele ţări curs de dezvoltare, care, în 2017, s-au aflat sub presiuni intense", a afirmat economistul şef al Maurice Obstfeld. 

Acesta a adăugat că îmbunătăţirea perspectivelor economiei mondiale vine pe fondul evoluţiei mai bune aşteptate în SUA, China, Europa şi Japonia. 

FMI apreciază că activitatea economică s-a redresat semnificativ după un prim semestru slab în SUA, iar, dintre economiile avansate, SUA şi Germania operează acum la capacitate completă. 

Conform FMI, PIB-ul SUA ar urma să urce cu 2,3% în acest an şi cu 2,5% anul viitor, faţă de un avans de 2,2% şi, respectiv, 2,1% previzionat în octombrie. 

FMI a îmbunătăţit estimările de creştere ale economiei Chinei la 6,5% în 2017, faţă de un avans de 6,2% previzionat în octombrie, în timp ce pentru 2018 a menţinut prognoza la 6%. 

Zona euro ar urma să urce cu 1,6% în 2017 şi în 2018, faţă de un avans de 1,5% în acest an previzionat în octombrie. 

FMI a îmbunătăţit estimarea de creştere a PIB-ului Marii Britanii în acest an la 1,5%, faţă de un avans de 1,1% previzionat anterior, dar a înrăutăţit prognoza pentru anul viitor, la 1,4%. PIB-ul Germaniei ar urma să urce cu 1,5% în 2017 şi în 2018, faţă de un avans de 1,4% estimat în octombrie. 

Potrivit FMI, Europa emergentă, regiune care include România, va înregistra un avans de 3,1% în acest an şi de 3,2% anul viitor, similar cu previziunile din octombrie.

AGERPRES