Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României. Aprobarea de către Boardul FMI a eliberării tranşei a cincea a împrumutului acordat României este un semnal de bun pentru pieţele externe, a declarat vineri, în exclusivitate pentru Agerpres, reprezentantul R
Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.
Aprobarea de către Boardul FMI a eliberării tranşei a cincea a împrumutului acordat României este un semnal de bun pentru pieţele externe, a declarat vineri, în exclusivitate pentru Agerpres, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe.
‘Şedinţa Boardului FMI s-a desfăşurat în condiţii bune şi a evidenţiat trei direcţii principale. În primul rând, a arătat o puternică susţinere din partea comunităţii internaţionale pentru reformele pe care le face acum România, cel mai evident sprijin fiind manifestat de SUA, Comunitatea Europeană (prin Germania, Franţa şi celelalte ţări), care au susţinut puternic reformele pe care România le pune în practică’, a spus Mihai Tănăsescu.
Cea de-a doua trăsătură caracteristică a şedinţei Board-ului FMI, subliniată de fostul ministru de finanţe, a fost ‘transmiterea unui mesaj de solidaritate şi încredere în România, pentru ca autorităţile să poată pune în practică măsurile de ajustare fiscală.
Mesaj foarte puternic către pieţele internaţionale
Nu în ultimul rând, reuniunea şi rezultatul său, aprobarea eliberării tranşei de circa 900 de milioane de euro, a dat un mesaj foarte puternic către pieţele internaţionale, care vor avea mai multă încredere în politicile fiscal-monetare ale României, după obţinerea acestei aprobări’.
Eliberarea tranşei a cincea este importantă pentru consolidarea rezervelor internaţionale ale Băncii Centrale a României, dar este şi un semnal de normalitate, prin faptul că banii vor intra exclusiv în conturile BNR, pentru gestionarea deficitului extern, nu şi în cele ale Trezoreriei. ‘Este un semnal de normalitate, dar şi de încredere că Ministerul Finanţelor Publice va putea să împrumute de pe piaţa internă şi externă sumele de care are nevoie pentru a-şi acoperi deficitul fiscal, care trebuie să aibă o tendinţă descrescătoare şi în 2010, şi în anii următori’, a mai spus Mihai Tănăsescu.
Aplicarea în întreaga Europă de măsuri la fel de puternice ca în România
Conform opiniilor exprimate de reprezentantul României la FMI, ‘rezultatul întrunirii Board-ului constituie şi un semnal pentru aplicarea în întreaga Europă de măsuri la fel de puternice ca în România. Europa are acum anumite probleme, iar consolidarea fiscală este o necesitate în toate ţările Uniunii Europene. Cred că exemplul României poate fi urmat de foarte multe ţări, pentru ca procesul de consolidare fiscală să se accelereze în întreaga Uniune şi neîncrederea pieţelor faţă de problemele datoriilor unor ţări membre să se risipească.
De aceea, cred că şedinţa de azi a Board-ului este un semnal important pentru continuarea reformelor şi depăşirea acestei perioade grele pentru România, care se va îndrepta către creştere economică în trimestrele care urmează’, a spus Mihai Tănăsescu, care a mai precizat că banii de la FMI vor intra în conturile BNR la începutul săptămânii viitoare.
Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.
Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
SURSA: Mediafax, Agerpres