‘Ei ne-au reproşat că am desfiinţat, fără consultare, impozitul minim. Dacă ei au spus că, la vremea respectivă, impozitul minim nu a fost invenţia lor, ci a venit Pogea (Gheorghe Pogea, fost ministru democrat-liberal al Finanţelor – n.r.) şi să nu-i condamnăm pe ei, atunci, să mă ierte Cel de Sus, putem să-l eliminăm, cu atât mai mult cu cât, la vremea respectivă, lor li s-au prezentat date frumoase cu privire la impactul asupra bugetului de stat, că ce venituri frumoase din impozitul minim s-au obţinut. Dar au uitat să prezinte situaţia per ansamblu, pe bugetul general consolidat, vezi fondul de şomaj, fondul de sănătate şi altele’, a declarat, pentru AGERPRES, Petru Lakatos.
În context, el a arătat că reprezentanţii FMI au subliniat încă o dată necesitatea ca Guvernul să se încadreze în fondul de salarii bugetare de 39 de miliarde de lei, în anul 2011, însă nu au fost discutate în amănunt aspecte legate de Legea unitară a salarizării.
Referitor la o a doua rectificare bugetară pentru anul 2010, Lakatos a negat că s-ar fi discutat acest subiect cu reprezentanţii FMI, la şedinţa de coaliţie, dar deputatul UDMR a atras atenţia că ‘e clar’ că trebuie operată o nouă rectificare de buget.
‘Despre evidenţe nu are rost să discuţi cu FMI-ul, e clară treaba şi vă explic de ce. Sunt miniştri care uită că o regrupare în cadrul bugetului este tot o rectificare a bugetului. La ora actuală, la Comisia de buget (din Camera Deputaţilor – n.r.) sunt trei iniţiative legislative ale Guvernului, care n-au putut fi discutate, pentru că s-au prezentat ca ordonanţe sau iniţiative legislative şi s-a ajuns la concluzia că implică modificarea bugetului şi trebuie discutate în comun cu comisia similară de la Senat şi trebuie discutate tot în comun în cele două Camere’, a explicat Petru Lakatos.
Totodată, el a invocat şi necesitatea ca fondurile să fie redistribuite pe anumite programe derulate de ministere.
SURSA: Agerpres