Declaraţia de mai sus îi aparţine directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a acordat un interviu pentru publicaţia „La Tribune”.
Întrebat fiind care este poziţia FMI cu privire la situaţia Greciei, Strauss-Kahn a spus că în cazul în care FMI nu ar ajuta Grecia, aceasta ar putea ajunge într-o situaţie „nesustenabilă”.
„În cazul în care o ţară are probleme, noi venim cu banii, pentru a-i acorda ajutor financiar. Ca răspuns, statul respectiv trebuie să adopte o serie de reforme, care sunt, de obicei, de natură bugetară. Noi nu impunem nimic”, a insistat şeful FMI.
„Noi avem un rol de doctor: dacă ne chemaţi, înseamnă că sunteţi bolnav”, a precizat Strauss-Kahn, care a ţinut să explice faptul că mai întâi apare boala şi abia apoi vine doctorul. Afirmaţia vine în contextul, în care de curând, FMI a fost acuzat de către un oficial bancar ceh, că a amplificat criza din Europa de Est determinând statele din această zonă să solicite împrumuturi.
Fondul Monetar Internaţional ia în considerare majorarea sprijinului financiar acordat Greciei cu zece miliarde de euro, se arată într-un articol apărut în ziarul britanic „Financial Times”. Deja FMI a oferit Atenei 15 miliarde de euro, ca parte a pachetului de măsuri stabili de zona euro, care totalizează în prezent 45 miliarde de euro.