FMI nu mai are încredere în Ponta: Din cauza deraierii din campanie, cere în 2015 un deficit şi mai mic

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene cere ca deficitul bugetului pentru 2015 să fie mai mic de 1,4% din PIB – cât era iniţial ţinta, potrivit Tratatului Fiscal – din cauza deciziilor greşite luate de guvernul condus de Victor Ponta în ultima jumătate de an care au slăbit atât finanţele ţării, cât şi încrederea instituţiilor internaţionale. UPDATE Declaraţia ministrului bugetului: Este inacceptabil

În urma discuţiilor tehnice şi a analizei privind execuţia bugetului şi politica fiscal-bugetară în ultima jumătate de an, FMI şi Comisia Europeană au cerut ca proiectul de buget pentru 2015 să aibă un deficit mai mic de 1,4% din PIB atât cât s-a preconizat potrivit angajamentelor din Tratatul fiscal, declară surse din Ministerul de Finanţe. Prin urmare, ruperea acordului cu FMI este luată în calcul.

Justificarea pentru această cerinţă drastică este că instituţiile internaţionale şi-au pierdut încrederea în guvernul de la Bucureşti. Experţii consideră că executivul riscă să ia noi decizii care să fragilizeze finanţele României – aşa cum s-a întâmplat în campania electorală -, fără acordul lor, şi să pună presiuni suplimentare pe deficit.

Practic, Comisia Europeană şi FMI vor ca bugetul de anul viitor să se încheie cu un deficit de cel mult 2% din PIB. Astfel, execuţia ar urma să se închidă cu un deficit chiar mai mare decât ţinta convenită prin Tratatul Fiscal agreat la nivel european (mai precis Medium Term Objective) de 1,4% din PIB. Însă, din cauza scăderii CAS cu 5 puncte procentuale şi a majorărilor de cheltuieli din 2014 decise de guvern, instituţiile partenere se tem că ar putea avea loc alte abateri de la o politică fiscală precaută şi atunci solicită ca în proiectul iniţial de buget să se prevadă o ţintă sub 1,4% din PIB care să absoarbă eventualele derapaje din execuţia bugetară de pe parcursul anului.

Atingerea unei ţinte de deficit mai mică de 1,4% din PIB în proiectul de buget este aproape imposibilă, în condiţiile în care Victor Ponta şi-a asumat decizia politică de a majora o serie de cheltuieli sociale şi de a menţine taxele la nivelul actual.

Consecinţa cea mai drastică ar putea fi ruperea acordului stand-by, aşa cum a avertizat de ieri preşedintele Traian Băsescu. Impactul va fi negativ din cauza mesajului pe care România îl transmite investitorilor. Fiiind preventiv, acest acord nu implică finanţare pentru statul român, spre deosebire de acordul din 2009. Totuşi, semnalul dat de FMI va afecta credibilitatea României.

Pentru a reduce deficitul bugetar de la 2,2% din PIB – cât este în 2014 – la 1,4% din PIB sunt necesare 5 miliarde de lei în plus. La acestea se adaugă angajamentele luate de guvern, de circa 15 miliarde lei, provenite din scăderea CAS, creşterea pensiilor, ajutoarelor sociale şi indemnizaţiilor, creşterea cheltuielilor de apărare şi a cofinanţării fondurilor europene.

Despre situaţia bugetului, Capital a scris în detaliu aici:

UPDATE Declaraţia ministrului bugetului

"România nu îşi poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (…) Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic şi prea apăsător pentru situaţia României de azi. Orice discuţie sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei româneşti', a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, potrivit Agerpres.

'Am fost informat de echipa tehnică de la minister că azi noapte, în cadrul discuţiei tehnice, FMI ar fi introdus în discuţie acest element nou, pe care noi nu-l ştiam, acela de a lua în calcul discrepanţele istorice (dintre deficitul calculat pe cash şi cel calculat pe metodologia ESA – care ia în calcul şi angajamentele de plată – n.r.)', a spus Vâlcov.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferenţa între solicitarea FMI şi nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 – 4 miliarde lei, care ar trebui tăiaţi din buget, de la investiţii publice.

'Întâlnirea oficială cu FMI va avea loc astăzi (vineri n.r.), la 15.00, iar mandatul meu de negociere este acela de a apăra interesele României. Nu există nicio discuţie din punctul nostru de vedere sub cifra de 1,4% deficit bugetar. Oricum şi 1,4% este foarte jos, alte state au negociat mult mai bine şi nu putem accepta ca regulile să se schimbe în timpul jocului. Datoria mea şi a doamnei ministru este să negociem pentru România şi pentru români', a mai spus Vâlcov