FMI: Nu ne aşteptăm în acest stadiu la o spirală inflaţionistă în Europa

Sursă: Dreamstime

Șeful Departamentului european al FMI, Alfred Kammer, a declarat miercuri, 20 octombrie, că Europa nu ar urma să se confrunte cu o spirală inflaţionistă deoarece se estimează că avansul preţurilor energiei se va atenua anul viitor.

Avertisment pentru Europa de la șeful FMI! Se va întâmpla anul viitor

Totodată, Alfred Kammer susține că piaţa forţei de muncă se confruntă cu dificultăţi din cauza acestui lucru, potrivit reuters.com

„Nu ne aşteptăm în acest stadiu la o spirală inflaţionistă în Europa. Inflaţia ridicată pe care o vedem acum este într-adevăr determinată de o creştere a preţurilor energiei, care ar urma să se atenueze în timpul anului viitor”, a declarat Kammer, la o conferinţă de presă.

Raportul inadecvat între cerere şi ofertă

Acesta a explicat că raportul inadecvat între cerere şi ofertă în domeniul energiei a fost provocat parţial de reluarea activităţii economice şi de alţi factori, cum ar fi vremea.

Până acum creşterea preţurilor de consum în zona euro nu s-a regăsit într-o a doua rundă de creştere a salariilor, parţial din cauza problemelor de pe piaţa forţei de muncă, orele lucrate fiind cu 3% sub nivelul de dinaintea pandemiei.

De asemenea, oficialul FMI a spus și că, dacă sporesc temerile privind inflaţia în zona euro, BCE va fi în măsură să reacţioneze pentru a le controla. Acesta a atras atenţia că situaţia este diferită în Europa emergentă, care înregistrează un ritm mai solid de creştere şi un nivel mai ridicat al inflaţiei.

„Ceea ce vedem aici este că unele aşteptări inflaţioniste în aceste ţări au crescut. Deoarece piaţa forţei de muncă se confruntă cu mai puţine dificultăţi şi în unele domenii se lucrează deplin, există o posibilitate mai ridicată ca avansul inflaţiei să ducă la creşterea salariilor, ceea ce ar putea declanşa o spirală inflaţionistă”, a completat Kammer.

Unele din aceste ţări au lut măsuri, înăsprind politica monetară, iar FMI recomandă acestor state emergente să reducă achiziţiile de active, a spus Kammer.

FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti

Amintim că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti. Potrivit datelor furnizate, aceasta ar urma să înregistreze în acest an un avans de 7%, faţă de o creştere de 6% cât estima în primăvară. Infotrmația este cuprinsă în cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Conform noilor prognoze ale FMI, în Uniunea Europeană doar Irlanda (13%), Estonia (8,5%) şi Ungaria (7,6%) vor înregistra în acest an o creştere economică superioară României.

În schimb, pentru 2022, Fondul Monetar Internaţional nu şi-a modificat estimările privind avansul economiei româneşti. Acesta a rămas la 4,8%. Dincolo de 2022, ritmul de creştere a economiei româneşti va încetini, astfel că în 2026, potrivit estimărilor FMI, va ajunge la 3,5%.