Pentru prima oară în acest an, FMI a îmbunătățit perspectivele de creștere economică la nivel global, susținând că economia a fost "surprinzător de rezistentă", iar majoritatea ţărilor vor evita o recesiune.
Potrivit estimărilor, care țin cont de decizia Chinei de luna trecută în privind renunțarea la politica sa de zero Covid, Fondul Monetar Internațional (FMI) preconizează o creştere a economiei globale cu 3,2% între sfârşitul trimestrului IV 2022 şi sfârşitul ultimului trimestru din acest an. Acest lucru ar însemna o îmbunătăţire semnificativă faţă de 2022, când fondul se aștepta la o creştere a economiei globale cu 1,9%.
Proiecţia creşterii de 3,2% este, de asemenea, cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât previziunea din octombrie.
FMI estimează că nu va exista o recesiune globală
Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, a afirmat că 2023 „ar putea bine reprezenta un punct de cotitură”, cu condiţii economice îmbunătăţite. Acesta a adăugat că „ne aflăm departe de orice semn de recesiune globală”, aflându-se în contradicție cu directorul general Kristalina Georgieva, care a spus luna aceasta că recesiunea va afecta mai mult de o treime a economiei globale.
FMI a spus că perspectiva îmbunătăţită reflectă deschiderea economiei chineze şi scăderea preţurilor la energie pentru Europa.
Potrivit acestuia, în medie, economia mondială va fi cu 2,9% mai mare în 2023 decât în 2022 – o bază de calcul diferită de comparaţiile dintre trimestrele patru ale acestui an şi ale anului trecut. Aceasta reprezintă o scădere faţă de ritmul de 3,4 procente estimat pentru 2022.
FMI este însă mai puțin optimist decât investitorii. Având în vedere că indicele MSCI World al acţiunilor a crescut cu 7% de la începutul anului, iar pieţele de obligaţiuni se aşteaptă la reduceri ale ratelor dobânzilor înainte de 2024, traderii au stabilit preţul unei aterizări uşoare şi al unei reduceri a inflaţiei.
China va fi motorul economiei globale
Fondul preconizează că Marea Britanie va fi singura economie de top care se va contracta în 2023, cu un PIB prognozat să fie cu 0,5% mai mic în trimestrul al patrulea al anului decât în aceeaşi perioadă din 2022. Chiar şi creşterea economică a Rusiei ar urma să o depăşească pe cea a Marii Britanii, potrivit estimărilor sale, cu o creştere de 1% în aceeaşi perioadă.
Creşterea Chinei, de 5,9%, este prognozată să fie mai mult decât dublă faţă de estimarea din octombrie a FMI, iar India ar urma să fie economia mare cu cea mai rapidă creştere din lume în acest an, cu o producţie cu 7% mai mare în ultimul trimestru din 2023 faţă de anul precedent. Împreună, aceste două țări vor reprezenta jumătate din creşterea globală din acest an, în timp ce SUA şi zona euro vor reprezenta doar 10%, a precizat FMI.
China va fi un „motor” de care vor beneficia şi alte ţări, a spus Gourinchas.