"Deşi perspectivele noastre pentru economia spaniolă sunt solide, tensiunile prelungite şi incertitudinile în legătură cu Catalonia ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii", a declarat Andrea Schaechter, şeful misiunii instituţiei financiare pentru Spania, la prezentarea raportului anual privind economia spaniolă. 

FMI va publica marţea viitoare noile previziuni de creştere pentru Spania, la reuniunea anuală ce va avea loc la Washington. În iulie, previziunile FMI au fost de 3,1% pentru 2017 şi de 2,4% pentru 2018. 

Schaechter, a remarcat, într-o conferinţă telefonică, "recuperarea de succes" a economiei Spaniei după profunda recesiune şi a subliniat că produsul intern brut a revenit în prima jumătate a anului 2017 la nivelurile anterioare declanşării crizei. 

Printre motivele acestei reveniri susţinute, cu o rată de creştere anuală de peste 3 % în ultimii trei ani (inclusiv 2017), Fondul a menţionat "reformele structurale adoptate, limitarea salariilor şi, în consecinţă, reducerea costurilor pentru creşterea competitivităţii, condiţiile monetare şi externe favorabile şi recenta relaxare fiscală". 

Totuşi, a remarcat persistenţa unor probleme importante, precum nivelul mare al datoriei, de circa 100 % din PIB, un nivel ridicat al şomajului structural, precum şi îmbătrânirea populaţiei, care contribuie la presiunile fiscale. 

"Şomajul a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, dar, cu o rată de 17,2 %, încă se numără printre cele mai ridicate din Europa, cu semnificative componente privind şomajul în rândul tinerilor şi cel de lungă durată", se menţionează în raportul FMI.
AGERPRES