Preţul ţiţeiului ar putea să crească semnificativ după ce economia îşi va reveni şi, pentru a evita această situaţie, guvernele trebuie să încurajeze investiţiile petroliere, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), John Lipsky.
„Criza financiară, volatilitatea preţurilor şi nivelul scăzut al acestora din prezent ar putea deteremina reducerea dezvoltării capacităţii de producţie”, a afirmat Lipsky, citat de Mediafax.
Pe termen scurt, FMI anticipează scăderea preţurilor ţiţeiului, menţinerea stocurilor de petrol la niveluri ridicate şi revenirea gradulă a cererii. Oficialul a avertizat, însă, că reducerea semnificativă a investiţiilor poate pregăti terenul pentru o creştere bruscă a cotaţiilor.
Pe de altă parte, el a asigurat că preţurile scăzute ale materiilor prime, precum metalele, duc la cheltuieli mai mici pentru dezvoltarea de proiecte petroliere.
Lipsky a cerut guvernelor să se implice în investiţii mai stabile şi previzibile şi să implementeze, totodată, măsuri fiscale care să încurajeze investiţiile din domeniul petrolier.
Preţul petrolului a atins în luna iulie 2008 un nivel ridicat record de 147 dolari pe baril şi a coborât, în decembrie, la 32,4 dolari pe baril. În prezent, cotaţia oscilează în jurul valorii de 60 dolari pe baril.
Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că, în acest an, investiţiile în explorarea şi producţia de ţiţei şi gaze naturale se vor reduce cu 21% comparativ cu 2008.
Sursa: Mediafax