Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin din România au finalizat şi semnat, săptămâna trecută, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa locală şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%, a anunţat FMI.
„În urma înţelegerilor din lunile martie şi mai ale acestui an, grupuri-mamă ale celor mai mari nouă bănci străine din România au semnat scrisori prin care se angajează să-şi păstreze expunerea totală pe piaţa locală şi să majoreze capitalul subsidiarelor pentru a menţine rata de adecvare peste 10%”, se arată într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Instituţia financiară internaţională arată că Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin circa 70% din piaţa din România, au finalizat şi semnat scrisori bilaterale de angajament pe baza modelelor stabilite la Viena pe 26 martie.
„Scrisorile confirmă două angajamente cheie ale băncilor- mamă în a sprijini economia românească, respectiv să-şi menţină expunerea grupurilor pe România şi să majoreze capitalul subsidiarelor pentru a menţine rata solvabilităţii peste 10% pe durata programului”, potrivit FMI.
Angajamentul băncilor străine în România a fost consolidat
O echipă formată din reprezentanţi FMI şi ai Comisiei Europene au analizat evoluţia angajamentelor grupurilor-mamă pe România.
„Expunerile au fost în mare parte menţinute, cu excepţia unor deviaţii temporare care provin din tranzacţiile mari din perioada datei de raportare. Angajamentul băncilor străine în România a fost consolidat şi extins prin acordarea, în luna iulie, a unui «club loan» Guvernului român de către un grup de instituţii de credit”, se menţionează în comunicatul FMI.
Reprezentanţi ai BNR, FMI şi Comisiei Europene s-au întâlnit, pe 6 august, cu oficialii locali ai celor nouă bănci pentru a aprecia experienţa acumulată până în prezent şi a discuta noi etape ale acestei iniţiative de importanţă „critică”, care asigură stabilitatea unei părţi din fondurile bancare disponibile în România şi, prin urmare, furnizează o asigurarea puternică în legătură cu continuarea situaţiei bune a sistemului bancar.
„Succesul programului de reformă macroeconomică şi sustenabilitatea balanţei de plăţi depin în mod semnificativ de continuarea implicării active a băncilor străine în România. Programul de reformă contribuie la stabilitatea macroeconomică, inclusiv la cea a preţurilor, şi, prin urmare, la scăderea primei de risc”, se mai menţionează în comunicatul FMI.
La sfârşitul lunii martie, FMI a obţinut acorduri scrise de la nouă bănci-mamă ale principalelor instituţii de credit din România, invitate la Viena, care s-au angajat să menţină finanţările acordate la nivelul de la finele lunii februarie şi să garanteze participarea cu capital suplimentar pentru susţinerea subsidiarelor locale. Cele nouă bănci au semnat la Viena o scrisoare cadru comună.
Mai mult, la finele lunii mai a avut loc la Bruxelles o altă întâlnire la care au participat reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ai Comisiei Europene şi ai băncilor centrale din ţările unde îşi au sediul băncile-mamă. În cadrul acestei întâlniri s-a decis semnarea unor noi angajamente care să privească fiecare instituţie de credit în parte, şi să fie aprobate de conducerile băncilor-mamă.
SURSA: Mediafax