Prioritatea României este rezolvarea definitivă a problemei arieratelor, prin îmbunătăţirea disciplinei financiare în economie şi creşterea credibilităţii eforturilor de ajustare depuse de autorităţi, a declarat sâmbătă directorul general adjunct al FMI, Murilo Portugal.
Conform unui comunicat postat pe site-ul Fondului Monetar Internaţional, Portugal a prezidat şedinţa de vineri a Colegiului Director al FMI, în cadrul căreia a fost aprobată eliberarea tranşei a şasea, în valoare de 884 de milioane de euro pentru România, acordându-se ţării noastre o nouă derogare de la criteriul de perfomanţă privind eliminarea arieratelor publice.
„Principala provocare aflată în prezent în faţa României este continuarea procesului de restructurare prin reducerea cheltuielilor şi reforme structurale fiscale. Principalele măsuri luate sunt reforma pensiilor, a sistemului de salarizare în sectorul public, reforma administraţiei fiscale şi a sănătăţii, precum şi restructurarea întreprinderilor de stat“, a precizat directorul general adjunct al FMI
Potrivit acestuia, începerea reformelor privind piaţa muncii şi sistemul de asigurări sociale va permite creşterea productivităţii şi utilizarea mai eficientă a resurselor bugetare limitate pentru sprijinirea celor mai vulnerabili membri ai societăţii.
Consolidarea fiscală pune România pe un drum clar
Murilo Portugal a mai apreciat că recenta consolidare fiscală a angajat România „pe un drum clar către îndeplinirea ţintelor sale fiscale pe termen mediu şi lung“.
De asemenea, adjunctul şefului FMI consideră că politicile din domeniul monetar şi financiar au fost corecte şi proactive, „contribuind la menţinerea stabilităţii financiare în faţa crizei. Creşterea temporară a inflaţiei în urma măririi cotei de TVA necesită o analiză prudentă a măsurilor viitoare de relaxare fiscală“.
Sistemul bancar rămâne lichid şi bine capitalizat, dar vigilenţa continuă în supravegherea sistemului financiar este crucială pentru asigurarea stabilităţii acestuia în faţa situaţiei regionale instabile şi a creşterii creditelor neperformante, a mai adăugat Murilo Portugal.
Boardul FMI a aprobat vineri eliberarea unei tranşe de 769 milioane DST (884 milioane de euro), aducând suma încasată de România din cadrul împrumutului total acordat de FMI la 11,27 milarde de euro, se specifică în comunicat. Conform sursei citate, împrumutul total acordat României de către FMI în 4 mai 2009 se ridică la 13,15 miliarde de euro (11,443 miliarde DST).
SURSA: Agerpres