Cu prilejul publicării primelor două capitole din următoarea ediţie a raportului World Economic Outlook, care cuprinde şi noile prognoze privind creşterea economiei mondiale, Fondul a avertizat că pe termen mediu este mai probabil ca preţurile materiilor prime să scadă decât să se menţină la nivelul actual, conform Agerpres.
"Perspectiva economică globală slabă sugerează că este puţin probabil ca preţul materiilor prime să crească în ritmul înregistrat în ultimul deceniu. De fapt, pe baza prognozelor World Economic Outlook, preţul materiilor prime ar urma să scadă uşor în 2012-2013. Riscurile semnificative la adresa creşterii economice globale pun şi ele noi presiuni pentru o ajustare în jos a preţurilor materiilor prime", se arată în raportul FMI.
Potrivit Fondului, preţurile la petrol sunt un factor considerabil care determină direcţia viitoare a preţurilor la materiile prime. În situaţia în care preţul petrolului ar înregistra o creştere explozivă, ca urmare a unor deficienţe în aprovizionare, acest lucru ar putea afecta cererea mondială şi ulterior ar scădea şi preţul altor materii prime.
O altă secţiune a World Economic Outlook se concentrează pe rolul jucat de datoriile gospodăriilor în colapsul financiar din 2007 şi în relansarea ulterioară. FMI susţine că în ţări precum Marea Britanie, SUA, Spania şi Irlanda, unde a avut loc un colaps al pieţei imobiliare însoţit de un grad ridicat de îndatorare al gospodăriilor, relansarea economică va necesita o perioadă mai lungă de timp.
"Spargerea bulei speculative de pe piaţa imobiliară precedată de o creştere semnificativă a datoriilor gospodăriilor tinde să fie asociată cu o contracţie semnificativ mai mare a activităţii economice. Declinul înregistrat de consumul gospodăriilor şi PIB-ul real sunt semnificativ mai mari, şomajul creşte mai mult iar reducerea activităţii economice durează cel puţin cinci ani… Recesiunile precedate de creşteri semnificative ale datoriilor gospodăriilor sunt mai severe", se arată în raportul FMI.
Potrivit Fondului politicile macroeconomice sunt cruciale în perioadele de reducere a gradului de îndatorare a gospodăriilor. Relaxarea politicii monetare în economiile în care în mod normal ipotecile au dobânzi variabile poate reduce ratele creditelor, evitând intrarea în incapacitate de plată a gospodăriilor.
Publicarea acestui raport are loc în înaintea reuniunilor de primăvară de la FMI şi Banca Mondială, programate a începe la 20 aprilie.