Fondul Monetar Internaţional a cerut guvernului să elimine subvenţiile pentru companiile de stat. Cele care nu pot supravieţui fără ajutor vor fi ori restructurate, ori privatizate, ori închise. De semenea, Fondul cere concedierea a 150.000 de bugetari.
Anunţul privind solicitarea FMI a fost făcut de Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economie, citat de Mediafax.
Soluţia propusă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru companiile care nu pot supravieţui fără subvenţii sunt restructurarea, privatizarea sau închiderea, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban.
„Asta este propunerea FMI pentru toate companiile care nu pot rezista fără subvenţii, cum ar fi, de exemplu, Compania Naţională a Huilei (CNH). Cea mai convenabilă soluţie pentru noi este cea care ţine cont şi de realităţile locale, nu doar de cele economice. Trebuie ţinut cont şi de realităţile politice”, a afirmat Şerban, care s-a întâlnit luni cu reprezentanţii FMI, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.
La extracţia cărbunelui, statul cheltuie peste 1.600 lei pentru fiecare unitate de producţie în valoare de 1.000 de lei, potrivit datelor din bugetul Ministerului Economiei privind valorificarea zăcămintelor de combustibili solizi. Pierderea scăzut de la aproape 800 de lei la mia de lei-producţie, în 2007.
Pe lista societăţilor de stat, monitorizate în cadrul acodului cu FMI se află Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, CNH, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
Mai puţini salariaţi plătiţi de contribuabili
O altă solicitare a Fondului a fost reducerea numărului de salariaţi din sectorul bugetar.
Preşedintele Alianţei „Sed Lex”, Vasile Marica, a declarat, luni, că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut ca în 2010 să fie disponibilizaţi 150.000 de bugetari pentru a reduce cheltuielile, din cauza crizei, iar Guvernul a pus sindicatele în faţa faptului împlinit, neavând bani pentru salarii. Potrivit acestuia, în 2015, numărul de bugetari ar trebui să scadă de la 1.380.000 până la un milion.