Noul scenariu luat în calcul la stabilirea noului cadru macroeconomic, în contextul primei evaluări a acordului stand-by, arată o scădere a economiei cu 8-8,5% în acest an, estimare avută în vedere atât de experţii FMI, cât şi de Guvern, au declarat pentru Mediafax surse participante la negocieri.
„Atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Guvernul discută în momentul de faţă pe un scenariu de bază care are în vedere o scădere a economiei cu 8-8,5% în acest an, faţă de 4,1% cât a fost luat în calcul la semnarea acordului”, au afirmat sursele.
Economia s-a contractat cu 6,2% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă unii economişti sunt de părere că PIB-ul ar putea înregistra niveluri şi mai scăzute în trimestrele următoare.
De la 4,1% la 7-8%
Alte surse au declarat agenţiei Mediafax, la începutul lunii iulie, că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.
Potrivit acelor surse, FMI nu a putut stabili atunci o cifră exactă deoarece aşteaptau anumite date despre evoluţia economiei în trimestrul doi.
O delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit în urmă cu o săptămână la Bucureşti, pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de boardul instituţiei în mai, discuţiile urmând să fie încheiate luni, 10 august.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR.
SURSA: Mediafax